x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului România cariată: un singur cabinet la 7.000 de elevi

România cariată: un singur cabinet la 7.000 de elevi

de Magda Bucur    |    09 Feb 2016   •   17:55
România cariată: un singur cabinet la 7.000 de elevi
Sursa foto: Stockbyte/Getty Images

În România sunt deschise peste 12.500 de cabinete stomatologice private şi doar 1.500 de cabinete publice. Din toate acestea, doar 8% se află în mediul rural, în condiţiile în care 8 din 10 români au probleme stomatologice.

Cu asemenea statistici, prevenţia ar trebui să înceapă de la vârste mici. Totuşi, multe din cabinetele şcolare de pe vremuri sunt istorie. În România se închid, în medie, patru cabinete stomatologice şcolare pe an. Aşa s-a ajuns în situaţia în care cei peste trei milioane de elevi împart, potrivit Institutului Naţional de Statistică, 431 de cabinete şcolare. Adică aproximativ un cabinet şcolar la 7.000 de elevi. Totul se întâmplă în condiţiile în care 70% dintre copiii de peste 12 ani au carii, iar mai bine de 90% dintre ei ajung la stomatolog cu probleme dentare avansate.

„Cariile, uneori cu o formă agresivă în cazul celor de biberon, se instalează rapid, deseori înainte ca micuţul să împlinească trei ani. Lăsate să evolueze, ajung la abcese puternice, cu dureri insuportabile. Copiii devin irascibili, iar tratamentul cu antibiotic este obligatoriu. De aceea, noi încercăm să îi responsabilizăm pe părinţi. Odată ce primesc explicațiile necesare, jumătate din drum este parcurs, iar următoarea vizită preventivă, indicată o dată la 6 luni, devine tot mai probabilă. Astfel, putem aplica şi un tratament ortodontic din timp, în creştere”, spune doctorul Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Fără cabinete, fără strategie

În mediul rural s-a ajuns în situaţia în care 28 de localităţi împart un singur cabinet stomatologic. Se întâmplă în judeţul Vaslui, acolo unde, dintre cele 77 de cabinete stomatologice existente, 74 sunt în oraşe. Cu toate acestea, Programul Naţional de prevenţie şi profilaxie orală rămâne doar un subiect de dezbatere, de mai bine de 3 ani.

La nivel european, 7 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii, printre care şi România, nu au nici programe naţionale de prevenţie, nicio altă formă profilactică, inclusă în strategia de sănătate. Bulgaria, Finlanda şi Marea Britanie sunt în curs de implementare a unui program, după un studiu al sănătăţii orale la nivel naţional.

Lipsa unor programe de prevenţie susţinute cu fonduri de stat face ca 11% din populaţia României să nu aibă acces la tratamentele necesare din cauza banilor.
 

×
Subiecte în articol: carii stomatologie dinţi masele