x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Management cu bodyguard la Spitalul "Al. Obregia"

Management cu bodyguard la Spitalul "Al. Obregia"

de Magda Marincovici    |    08 Mar 2010   •   00:00
 Management cu bodyguard la Spitalul "Al. Obregia"

Profesori, conferenţiari, doctori, directori, şefi de secţie de la Spitalul "Al. Obregia" din Bucureşti au adresat un memoriu ministrului Sănătăţii (nr. 2176/4.03.2010), solicitându-i "numirea urgentă în postul de manager a unei persoane competente în managementul unui spital clinic de psihiatrie".

"Pentru prima oară în istoria de 87 de ani a Spitalului «Al. Obregia», unitatea princeps a psihiatriei româneşti, în decembrie 2009, în ciuda performanţelor bune obţinute, mana­gerul spitalului a fost destituit şi înlocuit cu un medic de o altă specialitate, proaspăt destituit pentru lipsă de performanţă managerială din poziţia de manager la Spitalul «Sf. Pantelimon»", precizează patru profesori, trei conferenţiari, nouă doctori în memoriul adresat ministrului Cseke Attila. Adriean Videanu, chiar în zilele când preda portofoliul Sănătăţii actualului ministru, Cseke Attila, îl destituie pe conf. dr. Radu Mihăilescu şi o numeşte pe Monica Claudia Boer managerul general al Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Al. Obregia".

O decizie de mai multe ori ciudată. Doctorul Boer are deja în cv-ul profesional o demitere din funcţia de director medical al Spitalului "Sf. Pantelimon" pentru "nerealizarea cores­punzătoare a valorii indicatorilor". Dar, iată, acest amănunt nu are importanţă, deoarece i se încredinţează managementul altui spital, deşi Spitalul "Al. Obregia" nu înregistra, la momentul respectiv, probleme în îndeplinirea indicatorilor de performanţă. Mai ciudat este că, după eşecul la "Pantelimon", doctorul Boer face un popas la Tipografia Coresi, ca director adjunct. Şi de la tipografie, acum, din nou manager la spital.


NEMULŢUMIRE DE SUS PĂNĂ JOS
Şirul ciudăţeniilor nu se termină aici. Deoarece doctorul Boer este medic ORL-ist, specialitate fără nici o tangenţă cu psihiatria. În acest sens, profesorul doctor Dan Prelipceanu, şeful Catedrei de Psihiatrie la UMF "Carol Davila" Bucureşti, directorul medical al spitalului, observă cu regret neînţelegerea problematicii specifice psihiatriei de către actualul manager, ceea ce se reflectă în deciziile pe care acesta le ia unilateral, fără consultarea celorlalţi mem­bri ai conducerii spitalului. De altfel, eludând legea, din decembrie managerul nu a ţinut nici un consiliu director, nu participă sistematic la raportul de gardă. În schimb, aşa cum se speci­fică în memoriul adresat ministrului Cseke Attila, managerul, în mod inexplicabil, solicită, pe cheltuială spitalului, "fotocopii după exa­menele de laborator ale tuturor celor 2.000-3.000 de internări din luna decembrie 2009". Este un mod, ce-i drept original, de a ţine legătura cu şefii de secţie. În rest, managerul spitalului s-a izolat total de ceilalţi directori, de şefii de secţie. Unic într-un spital, fie el şi de psihiatrie, din România, dar şi de oriunde, managerul Boer este însoţit în permanenţă de un bodyguard, acelaşi care stă de pază la uşa biroului. Şi minis­trul Sănătăţii poate afla din memoriul aflat pe biroul său că: "Aceasta produce ne­mul­ţu­mi­rea şi revolta pacienţilor, a colegilor psihiatri din străinătate, de exemplu prof. dr. Heinz Katschnig, coordonatorul din partea Comunităţii Europene a proiectului de reformă a îngrijirilor psihiatrice din România".

Rezultatul acestui management original este dezastruos. În doar două luni, în Spitalul "Al. Obregia" atmosfera este departe de a fi una "sănătoasă" atât pentru cadrele medicale, cât şi pentru pacienţi. Motiv pentru care, pe bună dreptate, directorii, şefii de secţie se întreabă care este raţiunea acestei numiri. Cu atât mai mult cu cât toţi directorii, cei 17 şefi de secţie din cadrul Spitalului "Al. Obregia" au competenţe în management sanitar şi oricare dintre aceştia poate face faţă exigenţelor acestui post.   


DEMERS
Asociaţia Română de Psihiatrie s-a solida­ri­zat protestului cadrelor universitare şi şefilor de secţie din Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Al. Obregia", considerând "inadecvată" şi "nefericită" desemnarea "unei persoane ne­pregătite şi incapabile să înţeleagă specificul şi nevoile domeniului sănătăţii mintale". Aces­tui demers i s-a alăturat şi Jurnalul Na­ţi­o­nal, care a adresat câteva întrebări minis­tru­lui Sănătăţii, la care aşteptăm răspuns în ur­mă­toarele zile. Ne-am alăturat acestui de­mers pentru că pur şi simplu nu putem asista pasiv la superficialitatea numirii unui ma­nager, ce poate avea re­per­cusiuni severe asupra pacienţilor şi a me­di­cilor. Ne-am alăturat şi din convingerea că ministrul Cseke Attila va numi manageri de spitale exclusiv pe criteriul competenţelor manageriale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă