x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Norul de cenuşă: măsuri de protecţie, fără panică

Norul de cenuşă: măsuri de protecţie, fără panică

de Magda Marincovici    |    18 Apr 2010   •   00:00

Norul de cenuşă trece peste tara noastra la o altitudine de 6.000 - 10.000 de metri, ceea ce nu pune in pericol sanatatea oamenilor. Daca acest nor ar fi insotit de precipitatii sau daca se prelungeste activitatea vulcanului islandez, atunci se pune problema unor consecinte asupra sanatatii.

In aceste conditii, ar avea de suferit persoanele cu afectiuni respiratorii, in special cei cu bronhopneumonie obstructiva cronica (BPOC), ne avertizeaza conf. dr. Nicolea Galie, medic primar in cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta". Dar, deocamdata, specialistul recomanda populatiei sa nu intre in panica si, mai curand, sa ia masuri simple de protectie. In acest sens, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, spune ca este bine ca persoanele cu suferinte respiratorii sa stea mai mult timp in casa decat in aer liber, sa ne acoperim pielea de contactul direct cu aerul.

De asemenea, persoanele care poarta lentile de contact sa renunte la acestea, pentru ca este posibila infiltarea unor particule intre lentila si membranele oculare. Trebuie sa stim ca firele de par din nas reprezinta filtre naturale, de aceea este bine sa nu le taiam si sa le lasam sa-si faca datoria, adica sa retina particulele nocive de a patrune in organism. In concluzie, persoanele cu afectiuni respiratorii, dermatologice si oculare trebuie sa se protejeze odata in plus in aceasta perioada.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca in asemenea conjuncturi locuinta este locul cel mai bun pentru a ne feri de norul de cenusa. OMS recomanda ca, eventual, sa purtam masca, atunci cand iesi afara. Profesorul Paul Stoicesu, pneumolog in cadrul Institutului "Marius Nasta", spune ca masca umeda ne poate proteja de inhalarea pulberilor nocive. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: observator