x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu exista medicamente pentru miopie

Nu exista medicamente pentru miopie

18 Noi 2004   •   00:00

Conferentiar doctor Monica Pop continua sa explice miopia, acel defect de refractie atat de larg raspandit. In primul rand nu exista tratamente cu medicamente pentru miopie.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Se poate administra o medicatie de protectie vasculara, dar care nu este o terapie tintita in miopie. Nu exista nici mijloace de profilaxie a miopiei, miopia este genetica. Astfel, din o mama mioapa si un tata miop, mai mult ca sigur se va naste un copil miop. Miopia se corecteaza cu mai multe metode, una dintre ele sunt lentilele aeriene, cum zic oftamologii, de fapt ochelarii. Cand diferenta intre dioptriile celor doi ochi depaseste 3 dioptrii, trebuie purtate lentilele de contact. Conferentiar Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftamologice din Bucuresti, spune ca miopia de obicei produce si strabism divergent, ochii sunt deviati spre tample, nu spre nas. Ochiul miop este mai mare si, daca miopia a aparut devreme se, pot ivi si leziuni ale fundului de ochi. Leziunile de fund de ochi pot aparea la un miop cu minus 7, in timp ce un om cu miopie forte, de minus 15, poate scapa de leziunile respective.

Retina ochiului miop este mai subtire, ea se poate rupe si apar gaurile retiniene. Ca sa nu mai amintim ca retina se poate dezlipi in cazurile de miopie. Cand rupturile in retina sunt diagnosticate devreme, ele sunt blocate cu laser. Simptomele ce preced dezlipirea de retina sunt niste musculite aparute brusc in privire, apar si descarcari luminoase, apar si un fel de valuri ce trec si revin. Dezlipirea de retina trebuie repede diagnosticata si operata prin interventii laborioase. La miop apare si un anume tip de cataracta, o cataracta numita nucleara, fiindca afecteaza nucleul cristalinului. Acest tip de cataracta mareste dioptria existenta, un om la 60 de ani, care nu mai are cum sa-si mareasca miopia la aceasta varsta, se trezeste ca i-a urcat dioptria. La miopi, glaucomul coexista cu miopia, dar glaucomul nu reprezinta o complicatie a miopiei. Glaucomul miopilor se trateaza cu medicamente care nu trag de retina.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă