x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Parfumuri cu esente toxice

Parfumuri cu esente toxice

24 Feb 2005   •   00:00

Un studiu realizat de organizatia internationala Greenpeace trage un semnal de alarma cu privire la produsele care ne incanta simturile. Cercetatorii au demonstrat ca parfumurile contin substante periculoase pentru sanatate.

STELUTA INDREI

SFAT. Specialistii ne recomanda sa aplicam parfumurile mai mult pe haine decat pe piele, iar femeile insarcinate trebuie sa le evite
Autorii studiului au analizat 36 de marci de parfumuri, cunoscute in toata lumea, aratand ca acestea contin acizi ftalici (acizi aromatici folositi in industria colorantilor si a maselor plastice) si mosc sintetic. Obiectivul organizatiei Greenpeace a fost acela de a afla ce cantitate din aceste substante chimice contine fiecare marca de parfum.

SUBSTANTE CHIMICE. Acizii ftalici sunt utilizati, ca solvent si diluant al alcoolului, intr-o gama larga de cosmetice si alte produse de igiena. Desi acizii ftalici continuti de parfumuri sunt considerati a fi usor toxici, studiile recente semnaleaza ca au efecte ingrijoratoare asupra sanatatii: modificari ale celulelor spermatice si afectari ale functiei plamanilor.

Moscul sintetic este un compus aromatic industrial, utilizat in locul moscului natural, care este extrem de scump. Moscul sintetic este incorporat in numeroase produse: detergenti, odorizante de camera, creme, sapunuri si parfumuri. Exista trei categorii de mosc sintetic: moscul nitrat (interzis in Uniunea Europeana din 1995), moscul policiclic si moscul macrociclic. Aceste substante persistente pot patrunde prin piele. Astfel, moscul utilizat pentru parfumuri poate ajunge in sange si in laptele matern. De asemenea, specialistii spun ca anumite tipuri de mosc afecteaza chiar sistemul hormonal.

Potrivit rezultatelor studiului realizat de Greenpeace, acizii ftalici si anumite tipuri de mosc sintetic se gasesc in toate marcile de parfum testate, dar in cantitati care variaza foarte mult de la un parfum la altul. Acizii ftalici au fost identificati in 34 dintre cele 36 de parfumuri testate, in timp ce moscul a fost gasit in toate produsele. Mai grav este ca acestea sunt vag mentionate sau nu sunt deloc specificate pe etichetele parfumurilor.

CONCLUZIE. Cercetatorii de la Greenpeace afirma ca "utilizarea frecventa a parfumurilor contribuie in mare masura la expunerea zilnica a oamenilor la substante chimice periculoase, cu consecinte pe termen lung inca necunoscute". Astfel, produsele de ingrijire a corpului si parfumurile pe care le aplicam direct pe piele sunt o cale de expunere repetata la doze concentrate de substante chimice.

Autorii studiului isi exprima ingrijorarea cu privire la legislatia actuala in domeniul produselor cosmetice, care prezinta lacune in ceea ce priveste utilizarea substantelor periculoase. Ei spera ca noua reglementare chimica europeana REACH (Inregistrarea, Evaluarea si Autorizarea Produselor Chimice), aflata in curs de dezvoltare, sa modifice situatia in domeniu.

INTERZISE
Asociatia franceza pentru Protectia Consumatorului a analizat in urma cu cateva luni o serie de odorizante de camera. Astfel s-a descoperit ca acestea difuzau in aer substante toxice, care provocau alergii si cancer, iar produsele au fost interzise. Pentru mai multa siguranta, specialistii ne sfatuiesc sa renuntam la metodele artificiale de improspatare a locuintei si sa revenim la cea mai buna metoda - deschiderea ferestrelor si aerisirea zilnica a camerelor.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă moscul parfumuri