x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pe miop il deranjeaza lumina

Pe miop il deranjeaza lumina

22 Noi 2004   •   00:00

Miopia nu este o boala, este doar un viciu de refractie. Statisticile estimeaza ca 25% din populatia planetei are miopie. Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftamologice din Bucuresti, explica miopia.

FLORIN CONDURAYEANU - Pulsul medicinei

La miopi, imaginea nu se formeaza pe retina, ci inaintea ei. Ochelarii aduc corectia prin faptul ca muta imaginea din locul nepotrivit pe retina. Doar factorii genetici declanseaza miopia, e falsa parerea unora ca nepurtarea ochelarilor creste miopia, ca o camera cu lumina rau distribuita strica ochii copilului. Sunt trei categorii de miopie, miopia mica, pana la minus trei, miopia medie, intre minus trei si minus sase dioptrii, si miopia forte, peste minus sase dioptrii. Simptomul este unul singur: omul respectiv nu vede la distanta.

Lentilele pentru miopi sunt concave, cu minus. In stabilirea gradului de miopie, niciodata nu se prescrie o dioptrie mai mare, se recomanda lentila cea mai slaba cu care miopul vede bine. Ochelarii trebuie sa asigure confort ocular. Nu sunt normale durerile de cap, ametelile, copilul trebuie sa se simta bine cu ochelarii. Copiii miopi vor fi miopi totdeauna, este vorba despre un viciu de refractie, si el nu trece. Miopul mai are totusi niste semnale, vede rau seara si e deranjat de lumina in exces, are fotofobie. Iata o situatie mai putin cunoscuta de nespecialisti. Orice copil se naste cu ochi hipermetrop, pana la patru ani este normal ca ochiul lui sa aiba plus patru dioptrii. Apoi, aceste dioptrii cu plus scad si copilul ajunge la zero dioptrii. Daca un copil, spre exemplu, la trei ani are doar plus doi, cu siguranta, el va fi miop, normalitatea insemnand patru cu plus. Copilul miop este bine sa fie dirijat spre meserii care supun la efort intens ochii: proiectant, meserii cu cifre, calculatoare. El trebuie ferit insa de eforturi fizice intense, nu poate practica sporturi de performanta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă