x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Van Gogh, la raze X

Van Gogh, la raze X

de Steluta Indrei    |    17 Aug 2008   •   00:00
Van Gogh, la raze X

DEZVĂLUIRI  ●  Picturi scanate printr-o tehnică medicală
O echipă de cercetători a descoperit în tabloul "Petec de iarbă", realizat de Van Gogh în 1887, portretul unei femei. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul unei tehnici medicale moderne, care utilizează razele X.



DEZVĂLUIRI  ●  Picturi scanate printr-o tehnică medicală
O echipă de cercetători a descoperit în tabloul "Petec de iarbă", realizat de Van Gogh în 1887, portretul unei femei. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul unei tehnici medicale moderne, care utilizează razele X.

Echipa de cercetători, formată din olandezi şi belgieni, studiază de mai mulţi ani opera lui Vincent Van Gogh. Ei ştiau că în pictura "Petic de iarbă" se mai găseşte o imagine, dar nu au reuşit să afle ce reprezintă aceasta. Folosind o nouă tehnică medicală cu raze X, oamenii de ştiinţă au descoperit că în mijlocul tabloului, realizat în mare parte în tonuri de verde şi albastru, este pictat portretul unei femei în tonuri de maro şi roşu, relatează publicaţia online Le Nouvel Observateur.

OPERE ASCUNSE. Trăind cea mai mare parte a vieţii în sărăcie, Van Gogh picta deseori peste o lucrare deja existentă, uneori suprapunînd chiar şi trei picturi în încercarea de a economisi pînzele. Experţii susţin chiar că o treime din tablourile realizate în tinereţe conţine două-trei lucrări suprapuse. Tehnicile tradiţionale de radiografie cu raze X nu permit vizualizarea acestor picturi "camuflate". Doar prin intermediul spectrometriei cu raze X pot fi identificate imaginile suprapuse din pînzele lui Van Gogh. Singura problemă: această tehnică necesită foarte mult timp pînă la obţinerea unor rezultate. Echipa coordonată de Joris Dik, de la Universitatea din Delft (Olanda), a avut nevoie de două zile pentru a dezvălui cu o precizie uimitoare portretul femeii ascuns sub lucrarea "Petic de iarbă". Portretul are o suprafaţă de doar 17,5 centimetri.

Cercetătorii au comparat acest portret cu alte tablouri pictate de Van Gogh în aceeaşi perioadă. Astfel au avut confirmarea că portretul îi aparţine fără îndoială marelui artist olandez. Oamenii de ştiinţă vor continua analizele cu raze X asupra capodoperelor lui Van Gogh. Ei sînt siguri că descoperiri asemănătoare celei din "Petec de iarbă" se vor repeta.  

Şi-a tăiat urechea

Cei care studiază tablourile marelui artist cred că Van Gogh obişnuia să picteze peste alte imagini îndeosebi în perioada cînd locuia la Paris. În acest timp, pictorul începe să sufere accese de furie din cauza beţiei şi se ceartă din ce în ce mai des cu prietenul său, Gauguin. În urma unui aprig conflict între cei doi, Van Gogh îl atacă pe Gauguin cu briciul. Gauguin fuge speriat, iar Van Gogh îşi taie
o parte din urechea dreaptă.

După acest episod realizează el însuşi cît de aproape este de demenţă. În 1889 se internează după propria voinţă la Ospiciul "Saint-Remy". În perioadele de calm creează cu asiduitate, în mai puţin de un an pictînd 200 de tablouri.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gogh van gogh