x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Scolioza şi cifoza, cauzate de modificări în balanţa hormonală

Scolioza şi cifoza, cauzate de modificări în balanţa hormonală

de Florin Condurateanu    |    04 Iun 2019   •   18:30
Scolioza şi cifoza, cauzate de modificări în balanţa hormonală
Sursa foto: alex-mit/Getty Images/iStockphoto

Scolioza este acea maladie care aduce curburi nedorite în coloana vertebrală. Privită din spate, aceasta seamănă cu litera „S”. Oamenii sunt urâţiţi, dar apar şi pericole prin înaintarea maladiei. Cifoza este un fel de cocoaşă, încovoierea coloanei se constată privind din lateral. Ce se întâmplă cu vertebrele din coloană la adolescenţă, încât la unii puberi se instalează deformări ale şirei spinării?

Mulţi oameni fac un adevărat rechizitoriu, acuzând moda rucsacurilor purtate de adolescenţi, căci aceste săculeţe aşezate pe spate strică poziţia coloanei. Alţi oameni, pe post de „procurori”, arată cu deget acuzator spre reaua poziţie în care se aşază copiii în banca şcolilor sau acasă, la biroul de făcut lecţii sau de manevrat computerul. Specialiştii în ortopedie pediatrică, însă, rostesc observaţii care nu susţin aceste acuze. De ce în majoritatea scoliozelor şi cifozelor paciente sunt fetiţele de peste 12 ani, aflate în pubertate? Băieţii mai rar suferă de scolioze şi cifoze; ei nu poartă rucsac sau nu au poziţie greşită în bănci?

Studiile au emis ipoteza că scoliozele, cifozele apar ca urmare a unor modificări în balanţa de hormoni a fetelor de şcoală gimnazială, la pubertate. La fetiţe, această schimbare de macaz în balanţa endocrină ar înmuia vertebrele şi de aceea se deformează coloana. Deformările la coloană au diferite niveluri de gravitate. Dacă în scolioze şi cifoze devierea coloanei se încadrează în 10-20%, se recomandă gimnastică medicală, înot, fizioterapie. Dacă procentele deformării coloanei urcă de la 20 spre 30-35%, se impune purtarea unor corsete care să ţină coloana în poziţie nedeformată. Corsetele trebuie purtate pe parcursul zilei, peste tot. Noaptea, corsetul se poate scoate. La peste 35%, deviaţiile coloanei se îndreaptă spre situaţii grave, deformarea creşte, se poate ajunge la paralizii. De aceea, sunt necesare intervenţiile chirurgicale. Se montează tije metalice drepte în lateralele coloanei, se forează un locaş în vertebre, unde se plantează şuruburi. Aceste şuruburi sunt legate şi de cele două tije drepte, iar prin rotirea şuruburilor, vertebrele deviate sunt obligate să se alinieze cu tijele metalice. Această construcţie rafinată metalică legată de coloană se păstrează toată viaţa. Coloana deformată se îndreaptă treptat, pacientele se înalţă, pot purta tricouri, bluze, rochiţe, au iarăşi o siluetă normală.

Coloana se urâţeşte şi când tânărul are o poziţie de lâncezeală, când se încovoaie singur ca un purtător de greutăţi; această postură greşită se corectează prin gimnastică medicală.

 

 

×
Subiecte în articol: scolioza cifoza