x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Află dacă suferi de bursită

Află dacă suferi de bursită

de Magda Bucur    |    06 Sep 2017   •   20:10
Află dacă suferi de bursită

Bursita este o afecțiune dureroasă care apare la încheieturi, provocată de o inflamație a burselor - un fel de săculeți plini cu lichid care se găsesc între oase, tendoane și mușchi. În corpul uman există peste 150 de astfel de burse, care au rolul de a secreta un lichid lubrifiant, înlesnind astfel mișcărle arti­culațiilor. Atunci când apare inflamația burselor, mișcările devin dureroase.

Cel mai adesea, bursita poate apărea la nivelul umărului, coatelor, gleznelor, genunchilor sau al șoldurilor. Simptomele frec­vente sunt durerea la mișcare sau la presiune, sensibilitatea crescută în zona afectată, umflarea, impo­sibilitatea de a mișca articulația. Dacă bursita este cauzată de o infecție, atunci pot apărea febra, înroșirea zonei afectate și chiar încălzirea acesteia.

În general, bursita poate fi tratată acasă, dar există și cazuri când ar trebui consultat un medic. Semnele care ar trebui să ne îngrijoreze sunt durerea care face mișcarea articulației imposibilă, persistența durerii mai mult de două săptămâni, umflarea exage­rată a zonei, precum și apariția febrei. Toate acestea pot indica o bursită septică ce poate pune în pericol sănătatea pacientului.

Care sunt cauzele inflamației

Bursita poate avea mai multe tipuri de cauze, însă cele mai frec­vente sunt accidentările, infecțiile sau anumite afecțiuni care conduc la acest tip de inflamație.

Atunci când este vorba de o accidentare, inflamația bursei este dată de fapt de repetarea anumitor mișcări care suprasolicită articu­lația. Astfel, la jucătorii de tenis apare frecvent bursita cotului, din cauza îndoirii brațului în mod repetat. Inflamația poate apărea și la genunchi, atunci când acesta este îndoit în exces sau la umăr, dacă o persoană ridică în mod repetat brațele deasupra capului. Bursita se poate manifesta și la gleznă, dacă mergem prea mult, mai ales atunci când avem pantofi nepotriviți, poate apărea în zona dorsală după o ședere îndelungată pe o suprafață tare, cum este șaua de la bicicletă, sau la șold, după sesiuni intense de alergare. În toate aceste puncte, bursita poate apărea și după o lovitură puternică.

Bursita poate fi cauzată și de o infecție, de obicei la bursele aflate mai aproape de stratul de epidermă, cum sunt cele de la cot. O tăietură în zona cotului poate fi locul pe unde intră bacteriile în piele. Aceste cazuri sunt însă rare și apar mai ales la persoanele cu un sistem imunitar deficitar, cum este cazul celor care suferă de diabet sau SIDA, care fac tratament cu chimio sau radioterapie etc.

În același timp, bursita poate apărea la persoanele care suferă de gută, artrită reumatoidă sau sclero­dermă.

Cum te poți trata

Sunt câteva lucruri pe care le poți face chiar tu, acasă, pentru a ameliora starea. Iată câteva dintre ele:

- Protejează zona afectată. O fașă elastică dacă e vorba de o bursită la cot sau la genunchi poate ajuta articulația să își revină.

- Odihnește articu­lația afectată. Bursitele trec mai repede dacă nu folosim articulația în zona căreia au apărut.

- Aplică pungi cu gheață înfășurate într-un prosop, pentru a reduce inflamația și durerea. Atenție! Nu pune direct gheața pe piele, ci înfă­șoar-o mereu în ceva.

- Ridică zona afectată. Astfel va circula în dreptul articulației mai puțin sânge și asta ar putea reduce inflamația.

- Ia un ibuprofen, un medicament care reduce durerea și inflamația deopotrivă.

 

×
Subiecte în articol: bursita