x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancerul de stomac și cel de esofag, depistate printr-un simplu test de respirație

Cancerul de stomac și cel de esofag, depistate printr-un simplu test de respirație

de Magda Bucur    |    02 Feb 2017   •   19:40
Cancerul de stomac și cel de esofag, depistate printr-un simplu test de respirație

Un test care măsoară nivelul a cinci substanțe chimice din respirația noastră a dovedit rezultate extrem de promițătoare în diagnosticarea cancerului de esofag și de stomac, într-un amplu studiu clinic, prezentat la Congresul European de Cancer anul acesta.  În toată lumea, în fiecare an sunt diagnsticate aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de esofag și de stomac și, din cauză că diagnsoticul apare de obicei destul de târziu, rata de supraviețuire la 5 ani este foarte mică în cazul acestor tipuri de cancer, de numai 15%.

Studiul prezentat la congres a fost realizat pe un eșantion de peste 300 de pacienți și a arătat că testul de respirație poate diagnostica aceste tipuri de cancer cu o precizie de 85%. Studiul s-a bazat pe rezultatele altor cercetări care au arătat că nivelul anumitor substanțe (acidul butiric, pentanoic și hexanoic, precum și butanalul și decanalul) sunt mai crescute în cazul pacienilor care suferă de cancer de stomac sau de esofag. Pacienților le-au fost recoltate probe de respirație, printr-o analiză care depistează chiar și concentrații mici din anumite substanțe chimice în mixtura de gaze expirate. Au fost astfel măsurate nivelurile celor cinci substanțe care sunt prezente la pacienții cu cancer de esofag și de stomac, iar rezultatele au fost apoi comparate cu cele ale altor analize.

Până la ora actuală, cancerul de esofag și cel de stomac se diagnostichează în urma unei proceduri numite endoscopie, o procedură scumpă și invazivă. Testul de respirație poate fi o metodă alternativă de diagnostic care ar reduce și numărul endoscopiilor nenecesare, sunt de părere specialiștii.

Cercetătorii au putut stabili, doar pe baza testului de respirație, cu o acuratețe de 85% care dintre pacienții testați sufereau de o formă de cancer și care nu.

×