x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cosmetice cu substanţe toxice. 40% dintre produsele de igienă şi înfrumuseţare conţin perturbatori endocrini

Cosmetice cu substanţe toxice. 40% dintre produsele de igienă şi înfrumuseţare conţin perturbatori endocrini

de Magda Marincovici    |    15 Sep 2013   •   19:29
Cosmetice cu substanţe toxice. 40% dintre produsele de igienă şi înfrumuseţare conţin perturbatori endocrini

Potrivit studiului realizat de Institut Independant Noteo din Franţa pe o gamă foarte largă de produse cosmetice (15.000 de produse), de la lac de unghii până la fond de ten, 40% dintre acestea ne afectează sănătatea.

Substanţele toxice din compoziţia acestor produse de înfrumuseţare şi igienă sunt în mare parte din categoria perturbatori endocrini (PE). 
Iată şi câteva cifre menite să ilustreze cu ce ne îngrijim zilnic pielea, părul, unghiile. În funcţie de concentraţia deperturbatori endocrini, în fruntea listei se află lacul de unghii (74%),  fondul de ten (&!%), produsele de machiaj destinate ochilor (51%), demachiantele (43%), rujurile de buze (40%), măştile de faţă (38%), deodorantele (36%), pastele de dinţi (30%), şampoanele (24%).  Potrivit acestui studiu, produsele de înfrumuseţare şi igienă inscripţionate bio par să fi fost cruţate de aceste substanţe toxice.  “Printre peturbatorii endocrini utilizaţi cel mai frecvent în produsele de igienă şi înfrumuseţare sunt parabenii (23%) şi cyclopentasiloxanul (15%).
De altfel, despre ciclopentasiloxan ştim că promite o piele moale, catifelată, că este hidrofug, adică nu permit pătrunderea apei. Mai ştim că este prezent în paste de dinţi, ape de gură, deodorante etc. Dar foarte puţini dintre noi  ştim că are reacţii adverse severe: neurotoxice, risc cancerigen. Conform unui studiu desfăşurat de Department of Environmental and Radiological Health Sciences, cyclopentasiloxanul poate provoca iritaţii medii la nivelul ochilor şi pielii. S-a descoperit, de asemenea, ca o mică parte din acesta pătrunde în sistemul circulator, prin intermediul pielii.

Triclosanul, descoperit în săpunuri, geluri de baie, şampoane, este  bănuit de reacţii alergice şi de astm. “Dar, adesea, aceste substanţe se găsesc în acelaşi produs, subliniază Baptiste Mary, preşedintele fondator al Noteo, pentru AFP. De altfel, Baptiste Mary a cerut autorităţilor franceze chiar să interzică folosirea acestor produse în mod curent. Autorul acestui studiu, relevă faptul că peturbatorii endocrini din aceste produse cosmetice au efecte asupra sănătăţii omului, dar şi asupra mediului înconjurător. Disfuncţiile cele mai frecvente provocate de aceste substanţe sunt : afectarea funcţiilor de reproducere, procesul de creştere şi comportamentul. De asemenea, sunt susceptibile de a fi cauza, chiar în doze mici, a unei mari varietăţi de alte efecte, în special asupra dezvoltării fiziologice a indivizilor expuşi contactului cu aceste substanţe încă din faza intauterină.
 

×