x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum scapi de balonarea de după Sărbători

Cum scapi de balonarea de după Sărbători

de Magda Bucur    |    05 Mai 2016   •   20:10
Cum scapi de balonarea de după Sărbători
Sursa foto: George Doyle/Getty Images

Dacă drobul, ouăle și carnea de miel au fost tentante și anul acesta și nu te-ai putut abține de la câteva excese culinare, este foarte posibil să suferi acum de câteva probleme digestive. Unul dintre efectele cele mai comune ale exceselor alimentare este balonarea. Aceasta apare atunci când obiceiurile digestive sunt dezordonate: mâncat repede, cu înghițituri mari, astfel încât aerul ajunge în stomac și apar gazele intestinale. Alimentele cu foarte multe grăsimi și cele dulci joacă și ele un rol în apariția balonării, pentru că atacă flora bacteriană bună de la nivelul stomacului, lăsându-te fără acele bacterii inofensive care ajută la digerarea alimentelor.

Dacă suferi de balonare, în special după mesele se Sărbători, iată câteva sfaturi simple, prin care poți să o combați:

  1. Mănâncă iaurt sau alimente care conțin probiotice. Murăturile sau kombucha te pot ajuta să reechilibrezi flora bacteriană de la nivelul stomacului.
  2. Bea ceai de mentă care calmează durerile și crampele abdominale.
  3. Încearcă să mănânci alimente bogate în potasiu: banane, ciuperci, varză. Ele reglează nivelul de sodiu din organism, astfel că ajută la eleiminarea balonării.
  4. Treci pe o dietă bogată în fibre, care înlesnește tranzitul intestinal, elimină contipația și balonarea. Pentru un aport crescut de fibre poți consuma fructe și cereale. Atenție! Le poți consuma și înainte și după masă, dar trebuie să lași un interval de cel puțin jumătate de oră între acestea.
  5. Bea multă apă și încearcă să eviți cafeaua.
  6. Dacă simți nevoia de tratament medicamentos încearcă mai întâi cărbunele medicinal sau diosmectita – o argilă care absoarbele gazele intestinale. Mai poți încerca să mănânci orez fiert, cunoscut de asemenea pentru faptul că absoabe gazele intestinale.

×