x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce cade părul și apar firele albe

De ce cade părul și apar firele albe

04 Iun 2017   •   23:10
De ce cade părul și apar firele albe
Sursa foto: itman__47/Getty Images/iStockphoto

Oamenii de știință au descoperit, din greșeală, celulele răspunzătoare de albirea părului și căderea acestuia, e drept, deocamdată doar la șoareci, potrivit unui studiu publicat în revista Genes&Developement. Deși cercetătorii de la Centrul Medical al Universității din Texas porniseră la drum să studieze anumite boli genetice care produc unele tumori, au dat din întâmplare peste motivul pentru care începe să cadă părul.

Se știa deja că foliculii de păr conțin celule stem care joacă un rol important în producția de păr și că o proteină numită SCF este răspunzătoare de pigmentarea părului. Cercetătorii au descoperit însă că pe lângă această proteină mai există o alta, numită KROX20, care este activată în foliculul pilos atunci când se formează firul de păr. Atunci când această proteină este activată, este produsă și cealaltă proteină, SCF, răspunzătoare de pigmentul firului de păr. Astfel că dacă cele două proteine sunt prezente în celulele pielii se formează fire de păr pigmentate. Când este absentă proteina SCF, se formează fire de păr, însă acestea nu mai au niciun pigment, adică sunt albe. Iar atunci când lipsește și proteina KROX20, nu mai este produs niciun fir de păr.

Acum vor urma alte studii care să determine dacă același proces este valabil și la oameni. În cazul în care studiile viitoare vor fi concludente, ar putea fi produse tratamente speciale care să suplinească cele două proteine din organism, împiedicând astfel apariția firelor albe de păr și chiar tratând alopecia.

×