x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Depresia, o infecţie bacteriană?!

Depresia, o infecţie bacteriană?!

de Magda Marincovici    |    02 Dec 2014   •   20:58
Depresia, o infecţie bacteriană?!

Ipoteza aparţine doctorului american Turhan Canli şi susţine că unele bacterii din sistemul digestiv ar putea fi cauza tulburărilor emoţionale
Doctorul Turhan Canli, cercetător la Stony Brook University din New York, este autorul unei ipoteze potrivit căreia anumite bacterii, virusuri sau paraziţi ar putea fi la originea depresiilor majore. Ipoteza este susţinută de studii şi face obiectul unui articol publicat în revista de ştiinţă Biology of Mood and Anxiety Disorders. Doctorul Turhan Canli este de părere că depresia se aseamănă, prin unele particularităţi, cu o infecţie microbiană cerebrală. Astfel, în ciuda a decenii de cercetare şi a numeroase tratamente antidepresive, recidivele sunt frecvente. Pacienţii depresivi au un comportament similar celui al bolnavilor, prin lipsă de energie, dificultate de a se da jos din pat, pierderea de interes pentru aspectele cotidiene. Biomarkerii evidenţiază o inflamare care adesea corespunde procesului de activare a sistemului imunitar, pe fondul unei infecţii provocate de un germene. Ipoteza doctorului Turhan nu este una deplin demonstrată, dar se bazează pe mai multe studii ştiinţifice recente care subliniază la rândul lor legătura între microbi şi depresie. Astfel, în 2012, în Journal of Clinical Psychiatry, un studiu american arăta că parazitul Toxoplasma gondji, prezent în stare latentă la 10% până la 20% din populaţie, ar fi asociat cu creşterea riscului de tentativă de sucid în cazul persoanelor infectate. Ele ar prezenta un risc de şapte ori mai mare de suicid comparativ cu celelalte persoane neinfectate cu Toxoplasma gondji. Trebuie să precizăm că purtătorul natural al acestui parazit, Toxoplasma gondji, este pisica şi că persoanele care cresc acest animal în casă sunt mai expuse riscului de infectare şi, implicit, tentativelor de suicid.

Pe de altă parte, doctorul Turhan aduce în prim plan influenţa florei microbiene intestinale, subliniind că anumite bacterii ce fac parte din sistemul nostru digestiv ar putea fi cauza depresiei sau a tulburărilor emoţionale. În cadrul unei meta-analize de 28 de studii, citate de doctorul Turhan, şi anumite virusuri, cum ar fi cel al herpesului, au fost identificate ca fiind responsabile de depresii. În opinia doctorului Turhan, ar trebui să regândim corpul omului ca fiind un ecosistem cu microorganisme. Şi că genomul uman ar fi gazda pentru secvenţe de ADN non-umane, aparţinând unor microorganisme.

Principalele simptome care ne duc cu gândul la depresie sunt: diminuarea interesului sau plăcerii, tulburări de somn, agitaţie sau lentoare psihomotorie, oboseală, sentimente de vinovăţie excesivă, diminuarea capacităţii de a gândi, tentative de suicid etc.

Depresia deschide calea spre suicid. La nivel global, OMS estimează că aproximativ un milion de oameni se sinucid anual, iar un procent însemnat dintre aceştia suferă de depresie. Mai mult, pentru fiecare persoană care comite suicidul, există 20 sau mai multe care au tentative de suicid.

În ţara noastră, peste două milioane de români suferă de depresie, iar numărul celor care prezintă semne că vor suferi de această boală este într-o creştere alarmantă, se arată într-un raport al OMS. În acelaşi raport, OMS avertizează că depresia reprezintă prima cauză de boală şi handicap în cazul fetelor şi băieţilor cu vârste între 10 şi 19 ani.

×