x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Extenuat tot timpul? 5 cauze frecvente ale oboselii cronice

Extenuat tot timpul? 5 cauze frecvente ale oboselii cronice

04 Noi 2015   •   22:38
Extenuat tot timpul? 5 cauze frecvente ale oboselii cronice

Cu toții punem oboseala constantă pe seama stilului de viață mult prea agitat. Și de cele mai multe ori, așa este. Dar dacă vă simțiți extenuat tot timpul, ar trebui să vă ridicați anumite semne de întrebare.

Recomandabil ar fi să faceți câteva schimbări în stilul de viață: să dormiți mai mult, să ieșiți mai puțin în oraș, să consumați alimente neprocesate, să beți mai multă apă și eventual să renunțați la cofeină și alcool.

Dacă nu vă veți simți mai bine, trebuie să apelați la ajutor specializat. Potrivit prevention.com, acestea sunt cele mai comune 5 cauze ale oboselii cronice despre care ar trebui să știți:


1. Anemia

Oboseala cauzată de anemie este rezultatul lipsei de globule roșii din sânge, care transportă oxigenul din plămâni către țesuturi și celule. Persoanele suferă de anemie se simt slăbite și respiră greu.

Această afecțiune este cauzată de sângerări interne, deficiențe de fier sau alte vitamine și boli cronice precum artrită, cancer sau insuficiență renală.

Simptomele anemiei: În afară de oboseală, din cauza anemiei, persoanele se vor simți extrem de slăbite, vor avea dificultăți de concentrare, migrene și dureri în piept. În plus, le va fi greu să adoarmă.


2. Diabet

Aproximativ un milion de oameni sunt diagnosticați anual cu diabet de tip 2, dar în realitate, numărul persoanelor care suferă de această boală este mult mai mare. Zahărul (glucoza) este combustibilul cu ajutorul căruia funcționează organismul. Cei care se confruntă cu această afecțiune nu pot utiliza glucoza corespunzător.

Fără sursa de energie cu ajutorul căreia corpul își desfășoară activitățile, pentru diabetici oboseala cronică este primul indiciu care îi duce la detectarea bolii.

Simptome: În afară de senzația de epuizare, alte semne sunt setea excesivă, urinare frecventă, foame, slăbire, iritabilitate, privire încețoșată.


3. Depresie

Depresia nu înseamnă doar stări de melancolie, ci este o afecțiune gravă care afectează calitatea somnului, pofta de mâncare și percepția despre propria persoană. Fără tratament, simptomele depresiei pot fi resimțite pentru săptămâni, luni sau chiar ani.

Simptome: Persoanele afectate de depresie nu resimt aceleași simptome. Totuși, de cele mai multe ori, indivizii în cauză se simt lipsiți de energie, au probleme de memorie și concentrare, își schimbă obiceiurile alimentare și programul de somn, se simt singuri și fără valoare.


4. Oboseala cronică

Această afecțiune face ca oboseală să fie resimțită cu ușurință. Oamenii care suferă de oboseal cronică se simt prea obosiți pentru a duce la bun sfârșit activitățile cotidiene și se simt extenuați după o perioadă scurtă de efort.

Simptome: Alte simptome frecvent întâlnite sunt migrenele, durerile musculare și articulare, slăbiciune și incapacitatea de concentrare. Sindromul oboselii cronice este o enigmă și pentru medici, cauzele nefiind încă determinate.


5. Artrită reumatoidă

De cele mai multe ori, această boală autoimună nu poate fi diagnosticată din timp, totuși, există anumite indicii la care ar trebui să fim atenți. Artrita reumatoidă afectează articulațiile, care în timp distruge oasele și cartilajele.

Simptome: Multe simptome (oboseală, nivel scăzut al energiei, pierderea poftei de mâncare) sunt frecvent întâlnite și în cazul altor afecțiuni. Totuși, încă de la bun început veți resimți dureri la nivelul articulațiilor. Dacă acestea persistă, se recomandă să faceți o radiografie.

 

×