x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Hepaticii au restricţii la cantitatea de proteine şi nu au voie să se îngraşe

Hepaticii au restricţii la cantitatea de proteine şi nu au voie să se îngraşe

de Florin Condurateanu    |    08 Aug 2016   •   20:10
 Hepaticii au restricţii la cantitatea de proteine şi nu au voie să se îngraşe
Sursa foto: juefraphoto/Getty Images/iStockphoto

Iată cum medicina a avut ocazia să dea o erată importantă la o strategie greşită, aplicată ani lungi bolnavilor de ficat. Suferinzii de hepatite cronice şi de ciroze aveau restricţii importante în regimul alimentar, medicii le permiteau alimente “uşoare”. Era la modă brânza de vaci, iar hepaticii erau nevoiţi să se abţină de la câte o fripturică. Pe măsură ce a trecut timpul, ultimele descoperiri au schimbat atitudinea medicinii vis-a-vis de bolnavii de ficat: acum ei au voie să mănânce proteine de calitate ridicată, ba chiar este o necesitate. Însă, cantitatea de proteine trebuie măsurată, iar cei cu ficat gras, ca şi ceilalţi hepaticii, nu au voie să se îngraşe.

Cercetările au evidenţiat că bolnavii de hepatite cronice şi de ciroză prezintă un deficit de vitamine liposolubile, adică de vitaminele A, E, D şi K. Circa 40% din aceşti suferinzi înregistrează această pauperizare de vitamine solubile în grăsimi. În plus, studiile au mai arătat că 10% dintre bolnavii de hepatite şi ciroză au şi o sărăcie de vitamine hidrosolubile (solubile în apă) şi anume un deficit de vitamine din familia B-urilor (B1, B12, B6). Se constată la aceşti hepatici şi un deficit de acid folic (adică vitamina B9) şi de vitamina C. Iar această lipsă de vitamine duce şi la alte probleme.

Sărăcia de B12 şi acid folic, spre exemplu, provoacă hepaticului anemie, iar globulele roşii nu se mai maturizează. Iar atunci când există deficit de B1 şi B12 se produc neuropatii cu dureri şi amorţeli în picioare, deci nereguli la nivelul nervilor periferici. Sărăcia de vitamina B1 cauzează bolnavilor de hepatite cronice şi ciroză efecte psihice nedorite, defecte de coordonare a mişcărilor şi confuzie.

Ca atare, bolnavii de hepatite cronice şi ciroză trebuie să mănânce alimente bogate în aceste vitamine şi să suplimenteze cantitatea de vitamine A, K, D, E, să sporească vitaminizarea organismului cu acid folic şi cu alte vitamine din clasa B.

Suferinzii de hepatite cronice şi ciroză în faze de început trebuie să se alimenteze cu proteine în cantitate de 1-1,5 grame pe kilogramul de greutate şi cu 40 de calorii pe kilogramul de corp. Cei cu aceste maladii hepatice mai vechi, dar totuşi nu în etape grave, au voie 1-1,2 grame proteine pe kilogramul de corp şi 30-40 calorii pe kilogramul de greutate. Iar cei cu hepatite cronice şi ciroză în faze avansate au voie la doar 0,8 grame de proteine pe kilogramul de corp.

 

×