x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate La multi ani, domnule Profesor Ioan Munteanu

La multi ani, domnule Profesor Ioan Munteanu

de Magda Marincovici    |    23 Iun 2011   •   15:22

In zilele acestea multe cupluri care n-au reusit sa aiba un copil isi leaga sperantele de programul de feritilizare in vitro subventionat de Ministerul Sanatatii. Dar putin stiu ca in 6 februarie 1996 a venit pe lume Daniel, primul copil conceput prin fertilizare in vitro in tara noastra. De asemenea, s-ar putea ca putini sa stie ca aceasta performanta apartine acad. prof. dr. Ioan Munteanu, recunoscut ca parintele fertilizarii in vitro in tara noastra. Aceasta performanta a fost posibila dupa multi, multi ani de studiu si practica, dupa ce intre anii 1993-1995, prof. Ioan Munteanu a pus bazele Centrului de Laparoscopie, Chirurgie Laparoscopica, Fertilizare in Vitro si Embriotransfer din cadrul Universitatii de Obstetrica-Ginecologie 'Bega' din Timisoara.

Azi, 23 iunie, este ziua reputatului profesor si ce cadou mai nimerit pentru domnia sa decat un copil. Dar unul special. Sub atenta ingrijire a profesorului Munteanu, o femeie in varsta de 51 de ani, din Deva, a reusit, dupa ani de asteptari, sa aduca pe lume un prunc. O fetita de nota 10, cu greutatea de 3.000 de grame, perfect sanatoasa. 'Aceasta realizare medicala o consider un cadou la ceas aniversar, deoarece coincide cu ziua mea de nastere', a spus acad. prof. Ioan Munteanu.

Iata cateva repere din impresionanta sau C.V.: *1995 – realizarea fertilizarii in vitro si a embriotransferului uman in Romania, infiintarea si organizarea primului centru de laparoscopie si fertilizare in vitro * 1996 – nastrea primului copil conceput prin fertilizare in vitro * 1996 – efectuarea primului embriotrasnfer la mama purtatoare *1997 - realizarea primelor sarcini multiple (gemelare si triple) prin fertilizare in vitro * 1998 – primul copil prin fertilizare in vitro si embriotransfer la mama purtatoare *1998 – primii tripleti obtinuti prin fertilizare in vitro si embriotransfer.

In numele copiilor din Romania conceputi prin aceasta metoda si al cuplurilor care si-au implinit astfel visul de a fi parinti, dar si pentru remarcabila activitate profesionala si didactica, va dorim La multi ani, domnule profesor!

×