x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Patru boli care pot fi prevenite dacă mâncăm dovleac

Patru boli care pot fi prevenite dacă mâncăm dovleac

de Magda Bucur    |    17 Dec 2015   •   14:48
Patru boli care pot fi prevenite dacă mâncăm dovleac

Dovlecii nu sunt buni doar în plăcinte. Ei conțin de vitamine și nutrienți și au nenumărate beneficii pentru sănătate. Dacă veți consuma chiar și 100 de grame de dovleac crud, copt sau fiert, veți obține 100% din doza zilnică necesară de vitamina A, 20% din doza de vitamina C și 10% din vitamina E, plus riboflavină, potasiu, cupru și magneziu, vitamina B-6, fier, magneziu și fosfor. În plus, diverse studii arată că un consum regulat de dovleac protejează organismul împotriva multor boli.

Tensiunea arterială. Consumul de dovleac e bun pentru inimă. Fibrele, potasiul și vitamina C sunt răspunzătoare pentru asta. Un consum crescut de potasiu este asociat cu riscul scăzut de AVC și mai puține pietre la rinichi.

Cancerul. Studiile au arătat că un consum ridicat de alimente bogate în beta-caroten, cum este dovleacul, aduc beneficii majore în cazul cancerului de prostată. Beta-carotenul a mai fost legat de reducerea riscului de apariție a cancerului de colon.

Bolile de ochi. Antioxidanții, vitaminele C, E și beta-carotenul susțin sănătatea ochiului și împiedică instalarea unor boli degenerative.

Infertilitatea. Pentru femeile care sunt de vârstă fertilă, consumul de fier din plante precum spanacul, mazărea, dovleacul, susține fertilitatea.

Vitamina A din dovleac
(consumată ca beta-caroten și transformată de organism în vitamina A) este esențială în timpul sarcinii și în perioada în care femeia alăptează, pentru că ajută la sinteza hormonilor.
 

×
Subiecte în articol: dovleac