x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Studiu: într-o piscină pot exista zeci de litri de urină

Studiu: într-o piscină pot exista zeci de litri de urină

02 Mar 2017   •   11:15
Studiu: într-o piscină pot exista zeci de litri de urină

O echipă de oameni de ştiinţă din Canada care a studiat nivelurile de urină din apa utilizată în scop recreaţional în mai multe zone de agrement din această ţară a descoperit că într-o piscină pot exista zeci de litri de urină, după cum relevă rezultatele analizei publicată miercuri, citată de Reuters. 

Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au dezvoltat un test prin care se poate măsura cantitatea de urină şi au prelevat peste 250 de probe din 31 de piscine şi jacuzzi din două oraşe din Canada. Rezultatele au demonstrat că într-o piscină de 830.000 de litri, care măsoară circa o treime dintr-un bazin olimpic, se pot afla 75 de litri de urină, iar într-o piscină mică pot fi 30 de litri de urină, mai arată sursa citată. 

Oamenii introduc, prin fluidele corporale, "o varietate de substanţe chimice" în apele folosite în scop recreaţional, iar evenimentul produs la olimpiada de la Rio din 2016 când apa dintr-un bazin s-a colorat peste noapte, a subliniat nevoia de monitorizare a calităţii apei, se arată în studiul publicat în jurnalul "Environmental Science & Technology Letters". 

Deşi urina este sterilă, prezenţa sa în piscine reprezintă un motiv de îngrijorare publică deoarece se poate combina cu substanţele chimice şi poate afecta sănătatea înotătorilor, precizează oamenii de ştiinţă în recenta cercetare. 

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de acesulfam de potasiu (acesulfam-K, ACE), un îndulcitor artificial care trece prin corp şi reprezintă un marker urinar ideal. Analiza a identificat concentraţii ale acestei substanţe în piscine şi jacuzzi - ale căror nume nu au fost dezvăluite - care erau chiar şi cu până la 570 de ori mai mari decât nivelurile considerate normale la apa potabilă, scrie Agerpres.

×
Subiecte în articol: piscina