x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Testul de sânge care anunţă infarctul

Testul de sânge care anunţă infarctul

de Magda Marincovici    |    13 Ian 2014   •   20:34
Testul de sânge care anunţă infarctul
Sursa foto: Thinkstock
Atacul de cord este una din principalele cauze de deces la nivel global
Atenţie! Este posibil ca în următoarele două săptămâni să faceţi o criză cardiacă. O asemenea atenţionare salvatoare ar fi posibilă graţie unui test de sânge predictiv al infarctului realizat de o echipă de specialişti de la Institutul de Cercetări Scripps California.
Studiul a fost efectuat pe un lot de 79 de pacienţi care au suferit crize cardiace, pe 25 de persoane într-o stare bună de sănătate şi pe 6 pacienţi care urmau să fie supuşi unei intervenţii vasculare. Testul de sânge pus la punct de echipa de specialişti americani pleacă de la celulele numite CEC, prezente în circulaţia sanguină. Pe parcursul studiului, tuturor participanţilor li s-au prelevat probe de sânge pentru a se stabili numărul celulelor CEC. Rezultatul: doar pacienţii care au suferit infarct miocardic prezentau în sânge aceste celule în număr foarte mare. Obiectivul studiului a fost de a dovedi că aceste celule pot fi detectate într-un mod sigur la pacienţii care au trecut printr-o criză cardiacă, dar că ele nu sunt detectate în cazul persoanelor sănătoase. “Este ceea ce noi am reuşit”, precizează profesorul Peter Kuhn, unul dintre autorii acestui studiu. Rezultatele noastre sunt importante din perspectiva identificării pacienţilor în primele stadii premergătoare unei crize cardiace. Dispunem de numeroase mijloace de predicţie a riscului de infarct pe termen lung. De asemenea, avem instrumente eficiente pentru diagnosticarea unei persoane care e pe punctul de a face un infarct. Dar la ora actuală nu avem nici o posibilitate de a spune unui pacient că, în următoarele trei săptămâni, deci pe termen scurt, este posibil să aibă un atac de cord, explică profesorul Peter Kuhn. Or, acest test al sângelui care ar putea fi finalizat de un grup de cercetători este nu numai rapid de efectuat, ci şi eficient. Următoarea etapă a studiului constă în verificarea eficienţei acestui test în cazul pacienţilor spitalizaţi pentru dureri toracice, de exemplu, aflate sub ameninţarea unui infarct. Cercetătorii bănuiesc că aceste celule ar putea fi prezente şi vizibile înainte cu câteva zile, cu câteva săptămâni, adică înainte ca un cheag de sânge să se deplaseze şi să provoace atacul. Dacă aceste rezultate promiţătoare se confirmă în privinţa realizării acestui test, ele vor fi folosite pentru noi tratamente anticoagulante prescrise pacienţilor cu risc mare de criză cardiacă. De asemenea, potrivit echipei de cercetători, este posibil ca să se pună la punct un stent preventiv pentru a se menţine deschisă artera pentru a evita astfel infarctul.   
La ora actuală, atacul de cord şi atacul cerebral sunt principalele cauze de deces la nivel global, nu numai în cazul vârstnicilor, ci şi al adulţilor tineri. În ţara noastră, bolile cardiovasculare, în special infarctul miocardic, sunt din ce în ce mai frecvente. 


×