x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ţigările îl sărăcesc pe fumător de energie

Ţigările îl sărăcesc pe fumător de energie

de Florin Condurateanu    |    18 Ian 2017   •   19:00
Ţigările îl sărăcesc pe fumător de energie
Sursa foto: golubovy/Getty Images/iStockphoto

În nu puţine privinţe specialiştii medicinei clasice se lansează în controverse, unii profesori susţin o teorie, o terapie, alte personalităţi ale „halatelor albe” pledează pentru altă vziune. Dacă într-un subiect medicii de vază au ajuns la o părere unică este acela că tutun face numai rele, că este trimisul lui Scaraoţchi să ademenească cu o plăcere efemeră şi să macine sănătatea omului.

 

E lungă lista de prejudicii aduse omului de rotocolul de fum din ţigară, care zburdă prin plămâni, se mută şi în celelalte subansambluri ale organismului şi apoi este aruncat în atmosfera din jur, agresând şi categoria nefumătorilor aflaţi prin preajmă. Cei mai mulţi au auzit zilnic cum arderea tutunului, chiar şi a foiţei de ţigară eliberează o sumedenie de produse cancerigene. Cu sutele, şi aceste deşeuri de ardere atacă în haită diverse organe. Cel mai cunoscut este prăpădul făcut în aparatul respirator, plămânii şi bronhiile suferind cancerul pulmonar, dintre cele mai brutale forme de neoplasm. Cei care se amăgesc cu niscaiva exemple că un bunic a fumat 70 de ani şi n-a murit de cancer uită că probabil acel bărbat era înzestrat cu o imunitate zdravănă. Statisticile arată că majoritatea bolnavilor de cancer pulmonar sunt din rândul fumătorilor. Chiar şi cei cu BPOC, bronşită cronică obstructivă cu enfizem trebuie imediat să abandoneze fumatul, care sporeşte secreţiile ce impotmolesc bronhiile. Aruncarea pachetului de ţigări frânează deteriorarea capacităţii de respiraţie. Bolnavii cardio-vasculari primesc interdicţie la fumat  pentru că tutunul produce spasme pe vase, îngustându-le mai mult decât depunerea de grăsimi şi prin neirigare cu sânge apare infarctul, accidentele vascular cerebrale, boala pe vasele picioarelor cu amputarea membrelor inferioare. Dar iată şi necazuri mai puţin ştiute de fumători. Fumatul favorizează apariţia cancerului laringian, care necesită în multe situaţii înlăturarea laringelui cu condamnarea la muţenie şi grefarea unui tubuşor în gât pentru alimentare. Dar ţigările năclăiesc corzile vocale, după ani de fumat se depune pe ele o mâzgă, care alterează vocea şi impune curăţarea corzilor de către ORL-işti. Țigările produc daune şi în ficat, fumătorul este sărăcit de energie. Celulele ficatului fac 36 de legături de energie; dacă fumatul împuţinează oxigenul prin bioxidul de carbon, rezultat din ardere celulele hepatică realizează doar 2 legături de energie, de 18 ori mai puţine, deci fumătorul este pauperizat de energie.

 

Fumătorul pierde şi din supleţea pielii, din luminozitatea ei. Ţigările savurate aduc mai devreme ridurile, îmbătrânirea tenului, a decolteului la cucoane. Şi fiindcă tot am abordat şi esteticul, ţigările îngălbenesc dinţii şi albirea lor nu este chiar o bagatelă.

×