x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tratament de 6 luni şi diagnostic pus devreme fac tuberculoza vindecabilă

Tratament de 6 luni şi diagnostic pus devreme fac tuberculoza vindecabilă

de Florin Condurateanu    |    17 Iun 2016   •   12:30
Tratament de 6 luni şi diagnostic pus devreme fac tuberculoza vindecabilă
Sursa foto: Viktor Diachuk/Getty Images/Hemera

Deşi s-a crezut că tuberculoza este în evidentă descreştere, în ultima vreme această boală contagioasă a revenit. Îngrijorarea a apărut şi în SUA din cauza deselor forme de TBC cu bacili rezistenţi la medicamente, deci cazuri complicate şi cu gravitate ridicată. Explică boala tuberculoasă medicul primar conferenţiar doctor Irina Strâmbu, de la Institutul de pneumologie “Marius Nasta”.

După ce lungă vreme a tratat bolnavii de plămâni, inclusiv pe cei cu TBC, medicul primar doctor Irina Strâmbu subliniază că tuberculoza este vindecabilă dacă tratamentul este urmat cu conştiinciozitate de un bolnav ascultător şi maladia este diagnosticată cât mai devreme. Asta înseamnă că timp de 6 săptămâni bolnavul de TBC trebuie să respecte la milimetru terapia cu antibiotice. În primele 2 luni, când este contagios, bolnavul de tuberculoză trebuie să fie internat şi să înghită zilnic cele 4 medicamente antibiotice - izoniazida, rifanpicina, pirazinamida, etanbutolul. După 2-3 săptămâni apar semnele favorabile, tusea se diminuează mult, suferindul începe să câştige în greutate. După perioada contagioasă, după 2 luni bolnavul este externat şi continuă tratamentul acasă. Pacientul înghite de trei ori pe săptămână două pilule de două antibiotic la dispensarele de TBC, sub supravegherea cadrelor medicale sau asistentelor. Dacă bolnavii întrerup din proprie iniţiativă tratamentul, tuberculoza  recidivează în forme mai virulente, cu bacili refractari la doza obişnuită de medicamente, aşa că terapia măreşte de multe ori doza de antibiotice din ce în ce mai tari şi mai scumpe. Apar cavernele, acele găuri în plămâni, se ajunge şi la tăierea unei porţiuni din plămân şi se înregistrează şi decese. Prin neglijarea terapiei, prin viaţă dezordonată, fostul internaţional şi fotbalist al Craiovei Maxima Zoli Crişan a murit. S-a subliniat că e necesar ca TBC-ul să fie diagnosticat devreme. Simptomele sunt o tuse care nu cedează la medicaţie după 3 săptămâni. Suferindul este slab, cu o paloare evidentă. Bacili Koch se descoperă în spută, iar radiografia la plămâni relevă semne specifice tuberculozei. După diagnosticare, bolnavul este internat şi supus tratamentului medicamentos.

Internarea în spital şi trecerea la terapie sunt importante nu numai pentru vindecarea TBC-ului, ci şi pentru a evita împrăştierea bolii. Un bolnav de tuberculoză care tuşeşte, care are sputa infectată cu bacili Koch este un pericol de infectare pentru familie, colegi, călători în mijloacele de transport în comun. Un alt pericol pentru plămân este fibrozarea lui. Organismul are o reacţie în faţa unor leziuni, în faţa rănilor, și începe cicatrizarea. Cicatricele sunt totodată o întărire a ţesutului, iar în plămâni o fibrozare scade elasticitatea atât de necesară a ţesutului plămânilor.

×