x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tusea e un reflex de a curăţa aparatul respirator

Tusea e un reflex de a curăţa aparatul respirator

de Florin Condurateanu    |    09 Mar 2016   •   20:34
Tusea e un reflex de a curăţa aparatul respirator
Sursa foto: AlexRaths/Getty Images/iStockphoto

Când un om începe a tuşi cu expectorație, cu spută, poporul zice cum că tusea a copt și suferința plămânilor este spre rezolvare. Parțial e adevărat, lămureşte tema tuşitului profesor doctor Constantin Marica, de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta-Filaret.

Tusea este un reflex, fiind un fel de gunoier cu sarcină de a elimina secrețiile din aparatul bronhopulmonar. Tusea uscată, rebelă, iritativă are multe cauze. Ea poate fi prima fază a unei bronșite acute înainte de a coace. Când tusea uscată apare,atunci când omul se întinde în pat, este vorba de o afecțiune bronhopulmonară sau, dacă în miez de noapte el este trezit de o chintă de tuse uscată, poate fi semn de boală cardiacă.

Tusea seacă iritativă apărută după masa de seară, când omul s-a lungit în pat, cu urme de vomă în procesul tusei, e semn de reflux gastroesofagian sau de hernie hiatală, ambele motive extrapulmonare impunând un tratament pentru componența gastrică. După o fugă, apare tusea de efort. În TBC, inițial, tusea este uscată, iritativă și durează una-trei săptămâni.

Dacă tuberculoza evoluează spre caverne, tusea devine cu expectorație mucopulurentă. Este și o tuse lătrătoare, ca urmare a unui cancer de plămâni ce se extinde și în laringe. Există și o tuse nervoasă de tip funcțional, care nu e generată de nicio afecțiune a organelor.

Mai există și o tuse emoțională, când omul își drege glasul, după cum medicina nu poate neglija tusea de imitație. Când într-o sală de teatru tușește un spectator, ca la comandă, apare un cor de tuşitori.

Există și tusea tabacică, precum și tusea în bronșită cronică obstructivă, care la început e dură, seacă, și apoi se termină printr-o vărsătură. Tusea aceasta face parte din toaleta matinală a fumătorilor sau a bolnavilor de bronșită cronică. Când tusea este însoțită de o febră mare, este vorba de o pneumonie, de o supurație.

Tusea uscată însoțită de durere e semn de pleurită și, în timp, apare și junghiul. De altfel, tusea seacă iritativă presupune tratarea cauzelor ei. Terapii, fie pentru cauzele bronhopulmonare, pentru cauzele din sferă cardiacă sau ORL, fie pentru cauzele abdominale.

Expectorația explozivă, eliminată dintr-o dată ca urmare a unei chinte de tuse, seamănă cu o vomă și e semn de rupere a unei colectări de puroi la nivelul plămânilor. Când tusea e însoțită de expectorație urât mirositoare, semn de instalare a germenilor anaerobi, se recomandă antibiotice.

Când bolnavul are febră, frisoane, e roșu la față și expectorația e fie mucopurulentă, fie ruginie, vâscoasă, e semn de pneumonie. Sputa că o gelatină, ca o peltea de coacăze de culoare verzuie indică o ultimă fază de cancer bronhopulmonar. Sputa cu sânge precede fie o hemoptizie în TBC, fie brosectazii, fie cancer.

×
Subiecte în articol: tuse