x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiuri care elimină calculii renali

Ceaiuri care elimină calculii renali

de Andrada Floria    |    05 Feb 2008   •   00:00

Aproximativ 5% dintre adulţi dezvoltă la un moment dat pietre la rinichi, bărbaţii fiind mai predispuşi acestui risc decât femeile.

Aproximativ 5% dintre adulţi dezvoltă la un moment dat pietre la rinichi, bărbaţii fiind mai predispuşi acestui risc decât femeile. Uneori, calculii renali, cum sunt numite pietrele în termeni medicali, sunt eliminaţi prin urină fără nici un fel de tratament. Alteori, pietrele de dimensiuni mai mari au nevoie de ajutor pentru a se dizolva şi mai apoi pentru a fi eliminate. Un astfel de ajutor vine din partea farmaciei naturii, arată specialistul nostru, dr Larisa Ionescu-Călineşti (foto), medic primar medicină internă, cu specializare în apifitoterapie, de la Institutul Naţional pentru Medicină Alternativă şi Complementară.

 

Merişor şi iarbă neagră

“În litiaza renală se recomandă în general plante cu acţiune diuretică, plante care conţin arbutozidă sau uleiuri esenţiale cu terpene. Arbutozida favorizează dizolvarea calculilor renali, la fel ca şi hidrocarburile monoterpenice”, explică dr Ionescu-Călineşti.

Arbutozida se găseşte în iarba neagră, în strugurii ursului şi în merişor. Procedeul de preparare a ceaiului de merişor este unul complex, însă beneficiile lui sunt asemănătoare cu cele ale medicamentelor. Pentru început, se pun două linguriţe cu merişor uscat în 100 ml cu apă rece. Se lasă timp de o oră la macerat, după care se strecoară. În cea de-a doua etapă, frunzele de merişor se fierb în alţi 100 ml de apă pentru 10 minute. Apoi se strecoară şi lichidul rezultat se amestecă cu prima apă şi se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se beau două căni cu ceai pe zi, timp de zece zile. “Tratamentul nu se face mai mult de zece zile, deoarece produsul este iritant pentru nefron (unitate morfologică şi funcţională a rinichiului). În cazul în care pacientul are insuficienţă cardiacă sau insuficienţă renală, nu se adaugă bicarbonat de sodiu”, atrage atenţia specialistul nostru.

Alte plante care se folosesc pentru eliminarea calculilor renali sunt: rădăcina de dud alb, sub formă de decoct, sau frunzele de mesteacăn. Iarba neagră se administrează sub formă de infuzie şi se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare