x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Curcuma, condimentul cu beneficii extraordinare pentru sănătate

Curcuma, condimentul cu beneficii extraordinare pentru sănătate

10 Mai 2018   •   18:43
Curcuma, condimentul cu beneficii extraordinare pentru sănătate

Benficiile curcumei (turmericului) sunt cunoscute de sute de ani, însă abia în ultima vreme condimentul a început să-şi recâştige popularitatea, scrie Prevention.

Crescută prin India şi prin părţi ale Asiei, curcuma este un praf provenit dintr-o plantă, fiind cunoscut pentru rolurile sale în prevenţia îmbolnăvirilor şi protecţia sănătăţii. Astăzi, curcuminul, ingredientul activ din curcumă, este găsit în general în condimente sau suplimente.

Curcuminul, substanţa activă din curcumă, ajută în lupta împotriva inflamaţiilor, de la gingivită la boli ale inimii, potrivit dieteticianului Jackson Blatner.  

Iată cinci motive pentru care curcuma merită să fie folosită în fiecare zi:

1. Curcuma poate ajuta la îmbunătăţirea memoriei

Mai multe studii efectuate pe populaţia asiatică au descoperit că persoanele care consumau mai multă curcumă au un scor mai mare în cadrul testelor cognitive, comparativ cu cei care consumau mai rar sau deloc.

Descoperirile recente susţin teoria: De exemplu, în cadrul unui studiu efectuat în martie 2018 pe indivizi cu vârste între 51 şi 84 de ani, cercetătorii au descoperit că 90 de miligrame de suliment de curcumin de două ori pe zi, timp de 18 luni, ajută la îmbunătăţirea memoriei, comparativ cu cei care au luat un placebo. Studiul a fost unul mic şi vor fi nevoie de cercetări ulterioare pentru a fi confirmate descoperirile.

2. Curcuma ar putea împiedica bolile cardiace

Antioxidanţii din curcumă şi compuşii antiinflamatori ar putea ajuta la protecţia împotriva anumitor boli cardiace, inclusiv cardiomiopatia diabetică şi aritmie, potrivit unui studiu publicat în Pharmacological Research.

3. Curcuma poate lupta împotriva anumitor tipuri de cancer

Un studiu publicat în 2015 în Molecules a concluzionat că ingredientul activ din curcumă ar putea avea potenţialul de a lupta împotriva anumitor forme de cancer. Majoritatea acestor cercetări au fost conduse în vitro, însă autorii au notat că ingredientul activ, curcumin, a încetinit sau prevenit activitatea anumitor tumori.

4. Curcuma poate diminua durerea osteoartrită

O cercetare a decoperit că un consum de curcumă timp de patru săptămâni poate ajuta la eliberarea durerilor cauzate de osteoartrită printre oamenii care suferă deja de această afecţiune.

5. Curcuma face mâncarea sănătoasă să aibă un gust chiar mai bun

Dacă eşti un fan al acestei arome, curcuma poate transforma un fel de mâncare fad într-unul gustos şi sănătos.

 

 

×
Subiecte în articol: curcuma turmenic condimente beneficii