În spatele poftei exagerate de dulciuri se poate ascunde o lipsă de magneziu sau de crom. În acelaşi timp, dorinţa nestăpînită de dulce poate fi semnalul unor tulburări metabolice, premergătoare diabetului.
În spatele poftei exagerate de dulciuri se poate ascunde o lipsă de magneziu sau de crom. În acelaşi timp, dorinţa nestăpînită de dulce poate fi semnalul unor tulburări metabolice, premergătoare diabetului.
Pofta de dulce este normală atît la copii, cît şi la adulţi.
Dar pînă la un punct. În condiţiile unei diete echilibrate, nu-i nici o problemă
dacă mîncăm o bomboană sau un pătrat de ciocolată. Trebuie să ne alarmăm atunci
cînd nu ne putem abţine şi devorăm o pungă întreagă de bomboane, o tabletă de
ciocolată. În spatele poftei excesive de dulciuri se pot ascunde carenţele de
magneziu sau crom, atrag atenţia nutriţioniştii. În asemenea situaţii, cel mai
bine este să înlocuim dulciurile cu fructe crude şi să luăm nişte suplimente cu
magneziu şi crom. “Tendinţa de a consuma dulciuri în exces este una dintre
manifestările stresului cronic. Suplimentarea dietei cu magneziu din cereale
integrale, banane, nuci rezolvă stările de stres. În ceea ce priveşte cromul,
acesta contribuie la transferul glucozei din sînge în celule şi este folosit în
procesele energetice la sintetizarea carbohidraţilor. Persoanele care au
deficit de crom sînt mai expuse riscului de a dezvolta rezistenţă la insulină,
hipoglicemie sau hiperglicemie”, atrage atenţia prof. dr Gheorghe
Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Dacă abuzăm de
dulciuri în mod frecvent, intrăm într-un cerc vicios care înseamnă probleme
pancreatice, dezvoltarea rezistenţei la glucoză, diabet de tip II,
supraponderalitate, obezitate.
ATENŢIE! La unele
persoane, pofta de a mînca o bomboană sau o prăjitură apare imediat ce s-au
ridicat de la masă. Potrivit nutriţioniştilor, vinovat este excesul de
carbohidraţi rafinaţi (pîine albă, spaghete). Pîinea albă, spaghetele au un
index glicemic ridicat, ceea ce induce formarea unui nivel ridicat de insulină.
În acest context, insulina neconsumată după masă întreţine apetitul pentru
dulce. Specialistul nostru ne avertizează să nu ne păcălim pofta de dulce cu
produse cu îndulcitori artificiali, gîndindu-ne că astfel consumăm mai puţine
calorii. Consumînd produse cu îndulcitori, organismul nu mai are sursa de
energie cu care s-a obişnuit. După ce simte că a primit o substanţă dulce,
organismul se aşteaptă să primească şi caloriile respective şi nu le primeşte,
ceea ce provoacă stres metabolic.
Carbohidraţi
Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm carbohidraţi cu asimilare lentă (fructe, legume, cereale integrale) pentru prevenirea supraponderalităţii, obezităţii, bolilor cardiovasculare. De asemenea, fibrele alimentare din fructe şi legume ţin în frîu glicemia. Astfel sînt evitate şocurile insulinice şi este prevenit diabetul zaharat. Acest lucru este confirmat şi de dr Gillian McKeith în volumul “Eşti ceea ce mănînci”: “Anumite alimente ajută la reglarea nivelului de zahăr din sînge şi temperează pofta de dulciuri. Cerealele integrale şi legumele crude constituie alegeri excelente. Cartofii dulci şi dovlecelul ajută de asemenea la controlarea nevoii de dulciuri, fără să cauzeze o creştere a nivelului de zahăr din sînge, ca produsele pe bază de zahăr”.