x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce ascunde pofta de dulce

Ce ascunde pofta de dulce

de Georgeta Licsandru    |    02 Iun 2008   •   00:00
Ce ascunde pofta de dulce

În spatele poftei exagerate de dulciuri se poate ascunde o lipsă de magne­ziu sau de crom. În acelaşi timp, dorinţa nestăpînită de dulce poate fi semnalul unor tulburări metabolice, premergătoare diabetului.

În spatele poftei exagerate de dulciuri se poate ascunde o lipsă de magne­ziu sau de crom. În acelaşi timp, dorinţa nestăpînită de dulce poate fi semnalul unor tulburări metabolice, premergătoare diabetului.

 
Pofta de dulce este normală atît la copii, cît şi la adulţi. Dar pînă la un punct. În condiţiile unei diete echilibrate, nu-i nici o problemă dacă mîncăm o bomboană sau un pătrat de ciocolată. Trebuie să ne alarmăm atunci cînd nu ne putem abţine şi devorăm o pungă întreagă de bomboane, o tabletă de ciocolată. În spatele poftei excesive de dulciuri se pot ascunde carenţele de magneziu sau crom, atrag atenţia nutriţioniştii. În asemenea situaţii, cel mai bine este să înlocuim dulciurile cu fructe crude şi să luăm nişte suplimente cu magneziu şi crom. “Tendinţa de a consuma dulciuri în exces este una dintre manifestările stresului cronic. Suplimentarea dietei cu magneziu din cereale integrale, banane, nuci rezolvă stările de stres. În ceea ce priveşte cromul, acesta contribuie la transferul glucozei din sînge în celule şi este folosit în procesele energetice la sintetizarea carbohidraţilor. Persoanele care au deficit de crom sînt mai expuse riscului de a dezvolta rezistenţă la insulină, hipoglicemie sau hiperglicemie”, atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Dacă abuzăm de dulciuri în mod frecvent, intrăm într-un cerc vicios care înseamnă probleme pancreatice, dezvoltarea rezistenţei la glucoză, diabet de tip II, supraponderalitate, obezitate.

 
ATENŢIE! La unele persoane, pofta de a mînca o bomboană sau o prăjitură apare imediat ce s-au ridicat de la masă. Potrivit nu­tri­ţi­o­niştilor, vinovat este excesul de carbohidraţi rafinaţi (pîine albă, spa­ghete). Pîinea albă, spaghetele au un index glicemic ridicat, ceea ce induce formarea unui nivel ridicat de insulină. În acest context, insulina neconsumată după masă întreţine apetitul pentru dulce. Specialistul nostru ne avertizează să nu ne păcălim pofta de dulce cu produse cu îndulcitori artificiali, gîndindu-ne că astfel consumăm mai puţine calorii. Consumînd produse cu îndulcitori, organismul nu mai are sursa de energie cu care s-a obişnuit. După ce simte că a primit o substanţă dulce, organismul se aşteaptă să primească şi caloriile respective şi nu le primeşte, ceea ce provoacă stres metabolic.

 

Carbohidraţi

Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm carbohidraţi cu asi­milare lentă (fructe, legume, cereale integrale) pentru preve­ni­rea supraponderalităţii, obezi­tăţii, bolilor cardiovasculare. De asemenea, fibrele alimentare din fructe şi legume ţin în frîu gli­ce­mia. Astfel sînt evitate şocurile insulinice şi este prevenit diabe­tul zaharat. Acest lucru este confirmat şi de dr Gillian McKeith în volumul “Eşti ceea ce mă­nînci”: “Anumite alimente ajută la reglarea nivelului de zahăr din sînge şi temperează pofta de dulciuri. Cerealele integrale şi legumele crude constituie alegeri excelente. Cartofii dulci şi dovlecelul ajută de asemenea la controlarea nevoii de dulciuri, fără să cauzeze o creştere a nivelului de zahăr din sînge, ca produsele pe bază de zahăr”.

×
Subiecte în articol: dulce alimentaţie sănătoasă