x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special CFR-iștii își cer banii înapoi și amenință cu greva generală

CFR-iștii își cer banii înapoi și amenință cu greva generală

de Diana Scarlat    |    29 Apr 2025   •   08:00
CFR-iștii își cer banii înapoi și amenință cu greva generală

Noi proteste ale feroviarilor: Veniturile le-au scăzut cu peste 20%

Sindicaliștii de la CFR vor ca Autoritatea pentru Reformă Feroviară să aloce operatorului feroviar de stat compensația la valoarea cuprinsă în proiectul de buget pe 2025 al CFR Călători. Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, solicită ca în bugetul societății să fie incluse și fondurile necesare pentru actualizarea salariilor cu rata inflației de 12,5%, la care să se aplice apoi și salariul minim brut pe economie din 2025, pe grila cu coeficienții de ierarhizare. Liderul sindical spune că dacă bugetul CFR Călători pe 2025 va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern cel târziu până pe 16 mai, se va putea negocia noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul operatorului pe anii 2025-2026 cu valabilitate de la 1 iulie, iar în caz contrar, CFR-iștii ar putea intra în grevă generală. Până atunci, sindicaliștii vor organiza mai multe proteste de stradă.

Noile nemulțumiri ale sindicaliștilor din CFR Călători sunt legate de diminuarea veniturilor, după ce directorul companiei a eliminat peste 200 de trenuri, iar sporurile pentru orele suplimentare nu au mai fost acordate. Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, a explicat, la începutul lunii februarie că prin aceste decizii a pus capăt risipei din bani publici, pentru că trenurile pe care le-a anulat după ce le aprobase inițial, pentru anul în curs, ar fi fost totalmente neproductive, având doar câțiva călători pentru care personalul era plătit „regește”, cu sporuri uriașe, dar nejustificate.

Nu de aceeași părere sunt sindicaliștii care au protestat în stradă și în luna februarie, iar acum se pregătesc să reia acțiunile, amenințând că la vară vor intra în grevă generală.

„Dacă nu vom avea bugetul pe anul 2025 aprobat prin Hotărâre de Guvern până pe 16 mai 2025, în funcție de ce hotărăsc salariații CFR Călători, membri de sindicat ai FSTFR, după jumătatea lunii iulie vom intra în grevă generală”, a explicat pentru Jurnalul, liderul sindical. Până la greva generală, vor fi organizate 10 proteste de stradă în luna mai, apoi va continua seria mitingurilor în iunie și iulie, dacă problemele nu se vor rezolva.

244 de trenuri anulate de directorul companiei

Sindicaliștii din CFR Călători îl acuză pe directorul general al companiei statului, Traian Preoteasa, că a luat decizii care vor duce la faliment. Aceștia au protestat, zilnic, și în luna februarie, timp de o săptămână, în fața Ministerului Transporturilor, pentru a cere revenirea la situația anterioară a „Ordonanței Trenuleț” și pentru anularea deciziei conducerii CFR Călători de a suspenda 244 de trenuri (dintre care 44 mergeau doar în weekend). 

Sindicatul a cerut reprezentanților Ministerului să-l oblige pe directorul general al companiei să reintroducă acele garnituri în circulație, iar în caz contrar, Autoritatea pentru Reformă Feroviară să sancționeze compania, pentru nerespectarea contractului, apoi să-i impute lui Traian Preoteasa întregul prejudiciu. 

Conducerea CFR Călători a explicat că sindicaliștii sunt supărați pentru că și-au pierdut sporurile pe care le primeau în afara prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă, în timp ce trenurile care au fost suspendate erau neproductive. Negocierile dintre sindicaliștii CFR Călători și conducerea Ministerului Transporturilor au început după primul protest din luna februarie, cu participarea reprezentanților ARF, dar în lipsa directorului general al CFR Călători, Traian Preoteasa - pe care sindicaliștii l-au acuzat că nu-și respectă obligația de serviciu public, prin suspendarea celor 244 de trenuri. Aceștia au mai spus că prejudiciul ar trebui să fie plătit de directorul CFR Călători, pentru că acesta a luat decizia după ce deja intrase în vigoare Mersul Trenurilor pe anul 2025.

„Noi am solicitat ca pentru directorul general să fie introdusă în contract respectarea obligației de serviciu public, drept criteriu de performanță. Noi cerem ARF să constate că prin decizia lui Traian Preoteasa de a suspenda cele 244 de trenuri nu se respectă obligațiile contractuale ale companiei și se impun sancțiuni, dar nu ar trebui să plătim toți, prin sancționarea companiei, ci să plătească cine a luat decizia”, a declarat Rodrigo Maxim, pentru Jurnalul. 

Declarațiile celor două tabere sunt în contradicție

Sindicaliștii mai spun că prin această măsură nu se mai respectă componenta socială a transportului feroviar. Traian Preoteasa nu a revenit asupra deciziei și a explicat, într-o conferință de presă, că măsura trebuia luată, mai ales pentru a maximiza profitul, anul acesta. Directorul CFR Călători a spus că sunt 200 de trenuri suspendate, nu anulate, iar unele aveau mai puțin de 10 călători, circulând cu două vagoane, astfel încât produceau doar prejudicii companiei, în timp ce mecanicii de locomotivă încasau sporuri pentru ore suplimentare de până la 300% comparativ cu salariul lor de bază. 

Liderul sindical susține însă că multe erau trenuri de navetiști și circulau pline, iar acum oamenii nu mai au cu ce să meargă la muncă. Unele dintre ele chiar erau trenuri de navetiști. O verificare a situației în teren a arătat, încă din primele zile de după suspendarea acestor trenuri, că mulți călători făceau naveta pe acele rute și la acele ore, iar situația creată prin decizia directorului CFR Călători este foarte neplăcută pentru mulți români. 

Trenurile suspendate au nemulțumit călătorii din întreaga ţară. De exemplu, pe ruta Giurgiu - Bucureşti, navetiştii aşteaptă 4 ore între garniturile de dimineaţă pentru a ajunge la muncă. Oamenii au explicat că trebuie să se trezească înainte de ora 5 dimineața și să piardă pe drum mai mult de 4-5 ore, zilnic, ceea ce le face viața mult mai grea. Aceasta era componenta socială despre care vorbea liderul sindical încă din luna februarie, dar care în cifrele analizate de conducerea CFR Călători arată altfel.

Reprezentanții CFR Călători spun că sindicaliștii sunt nemulțumiți doar de faptul că pierd bani, după ce directorul general a decis să aplice prevederile Contractului Colectiv de Muncă în care nu sunt incluse sporurile uriașe pe care le primeau angajații pentru orele suplimentare, iar trenurile suspendate nu vor fi readuse în circulație, indiferent cât de multe proteste va organiza sindicatul.

Conducerea CFR a explicat, de la început, că eliminarea trenurilor este cea mai bună soluţie pentru bugetul companiei, pentru că se va face astfel o economie de 8 milioane de lei în acest an. 

„Toate suspendările de trenuri au o reducere a activităţii cu 3-4%. Nu le voi pune la loc decât dacă am convingerea că nu vor merge goale”, a declarat Traian Preoteasa, la momentul suspendării trenurilor.

Acum, sindicatele se pregătesc să renegocieze CCM, dar acest lucru depinde de data la care va fi aprobat bugetul companiei pe anul în curs. Protestele pentru care au cerut aprobarea Primăriei Capitalei ieri vor fi organizate pentru a atrage atenția conducerii CFR Călători, ministrului Transporturilor și Guvernului, înainte de negocieri, iar la greva generală s-ar putea ajunge în luna iulie, dacă nu le vor fi satisfăcute solicitările.

Nu este prima oară când sindicaliștii din CFR Călători aplică această strategie a protestelor și amenințarea cu oprirea activității. În ultimii 5 ani, calendarul protestelor a fost aproximativ la fel. Singura diferență este că de această dată au pierdut sume foarte mari de bani, din veniturile lunare, iar revenirea la situația anterioară pare imposibilă.

Liderul sindical Rodrigo Maxim a declarat, pentru Jurnalul, că unii dintre angajații CFR Călători au pierdut până la jumătate din venituri, prin retragerea celor 244 de trenuri pentru care se plăteau ore suplimentare.

×
Subiecte în articol: cfr compensatie greva generala bani