x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE MÂNCĂM? Condimente cu arome de fum și urme de legume. Cât de NOCIVE sunt CONDIMENTELE de pe piața românească (studiu APC)

CE MÂNCĂM? Condimente cu arome de fum și urme de legume. Cât de NOCIVE sunt CONDIMENTELE de pe piața românească (studiu APC)

30 Aug 2015   •   10:40
CE MÂNCĂM? Condimente cu arome de fum și urme de legume. Cât de NOCIVE sunt CONDIMENTELE de pe piața românească (studiu APC)
Sursa foto: LEVENT KONUK/uwimages - Fotolia

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat în cursul lunii august anul curent 36 de produse tip condimente – adaosuri pentru mâncăruri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Studiul privind calitatea condimentelor tip adaosuri pentru mâncăruri face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Citeşte şi
 Incredibil! O plantă pe care o crești acasă, în ghivece, vindecă miraculos 100 de boli

„Condimentele tip adaosuri pentru mâncăruri, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare și zahăr. În cazul acestui tip de produs, ingredientul principal trebuie să fie constituit din două sau mai multe legume sau un anumit tip de carne în cazul celor care au acest tip de ingredient în denumirea produsului, nicidecum din sare, zahăr și potențiatori de aromă și gust. Având în vedere compoziția chimică a acestor produse, ne exprimăm temerea în legatură cu potențialul nociv al acestora pentru consumatori.”, a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte APC România.

Probleme care au fost descoperite:
1. La unele produse nu se declară proveniența uleiului vegetal – palmier, floarea soarelui etc.
2. La unele produse, condimentele sunt înscrise în mod generic și nu este menționat tipul condimentului. Având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie cunoscută denumirea respectivului condiment.
3. Nu se menționează dacă aromele sunt naturale sau artificiale.
4. Un procent de  8% dintre produsele analizate nu conțin sare .....................................

Citeşte mai departe şi află ce pericole prezintă condmentele pe care le consumi, pe pagina ANTENA SATELOR

×