x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dieta vegetariană, mai prietenoasă cu sănătatea și cu mediul

Dieta vegetariană, mai prietenoasă cu sănătatea și cu mediul

15 Dec 2016   •   20:20
Dieta vegetariană, mai prietenoasă cu sănătatea și cu mediul

Dieta vegetariană este optimă pentru sănătate și pentru mediu, spun specialiștii în nutriție într-o nouă lucrare publicată de Academia de Nutriție și Dietetică din SUA. Ei susțin că o astfel de dietă reduce riscul de obezitate, diabet, boli cardio-vasculare și anumite forme de cancer. În plus, în lucrare, specialiștii susțin că dietele bazate pe plante sunt mai ”prietenoase cu mediul” față de cele bazate pe produse animale, notând faptul că astfel de diete pot reduce emisiile de carbon cu până la 50 de procente.

Un mare număr de studii în domeniul nutriției au asociat dieta vegetariană cu un risc scăzut de obezitate și diabet, însă există și studii numeroase care vorbesc despre dezavantajele unei astfel de diete. De exemplu, un studiu publicat în 2014 leagă regimul vegetarian de alergii și chiar cancer sau boli mintale. Totuși, Academia de Nutriție și Dietetică spune că un regim bine planificat, bogat în legume, fructe, nuci și semințe, leguminoase și cereale poate oferi nenumărate beneficii pentru sănătate.

În lucrarea publicată recent, spacialiștii au analizat mai multe studii făcute de-a lungul timpului și au ajuns la concluzia că un regim vegetarian poate reduce riscul de cancer de prostată cu 35%, cu 32 de procente riscul de atac de cord și cu 10-29 procente riscul de boli cardio-vasculare. În plus, dieta vegetariană poate reduce cu cu 62% riscul de a face diabet de tip 2.

×
Subiecte în articol: dieta vegetariana