x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Patru trucuri ca să scapi de insomnie

Patru trucuri ca să scapi de insomnie

26 Iul 2016   •   16:57
Patru trucuri ca să scapi de insomnie
Sursa foto: OcusFocus/Getty Images

Insomnia, absența totală sau parțială a somnului, pe timpul nopții, poate fi cauzată de mai mulți factori, de natură diferită: fie medicali, psihologici sau externi. Recent, cercetătorii au început să privească insomnia ca pe o problemă a creierului, care nu mai este capabil să intre în reapaus, din cauza cantității mult mai mari de informație pe care o procesează acum, față de ce se întâmpla în trecut. De altfel, statisticile spun că în prezent dormim cam cu 20% mai puțin decât în urmă cu 100 de ani.

Problemele medicale care pot cauza insomnia sunt, printre altele, alergiile, deviația de sept, problemele cu sinusurile, astmul, problemele endocrine, ca hipertiroidismul, artrita sau durerile de spate.

Factorii psihologici care pot conduce la insomnie sunt depresia și anxietatea, cu toate manifestările lor: grijile excesive în legătură cu viitorul, starea de tensiune, senzația că suntem copleșiți de responabilități. De obicei, acestea apar atunci când ne punem în pat, pentru somn.

Insomnia este cauzată, adesea, și de factori externi care decurg din stilul nostru de viață. Fie că mai lucrăm acasă, înainte de culcare, că suntem stresați, că privim îndelung la televizor sau la telefonul mobil, fie că „zăpăcim” creierul cu un program de somn neregulat.

Toţi aceşti factori perturbatori ne ţin treji, iar adeseori constatăm că nu reuşim să adormim decât la ora 3 dimineaţa, iar la ora 7 ne trezim foarte obosiţi şi trebuie să mergem la muncă. În timp, insomnia are efecte foarte grave asupra sănătăţii noastre, deoarece funcţiile neurologice nu au reuşit să se refacă în timpul somnului, vom lua în greutate şi vom suferi de stări de anxietate, pierderi frecvente de memorie şi lipsă de luciditate”, spune Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Române de Hipnoză, insomnia poate fi tratată prin câteva exerciții simple care trebuie făcute înainte de culcare:

  1. Cu minimum 30 minute înainte de somn, nu mai utiliza telefonul, tableta, computerul sau televizorul;
  2. Citește o carte la o lumină difuză, cum ar fi lumina veiozei;
  3. Când vrei să dormi, închide ochii și fii atent la respirație;
  4. Fă următorul exercițiu de respirație. Pune vârful limbii pe gingia de sus, chiar deasupra dinților și ține acolo tot timpul exercițiului. Expiră complet pe gură și scoate un ușor sunet când faci asta. Închide gura și inspiră ușor pe nas numărând până la patru. Ține aerul, numărând până la șapte. Expiră complet pe gură numărând până la 8 și scoțând același sunet ca la prima expirație. Repetă exercițiul de patru ori.
×
Subiecte în articol: insomnia