x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Principalele cauze ale infertilităţii la bărbaţi

Principalele cauze ale infertilităţii la bărbaţi

de Monica Cosac    |    04 Apr 2017   •   20:50
Principalele cauze ale infertilităţii la bărbaţi
Sursa foto: tommaso79/Getty Images/iStockphoto

Infertilitatea este o problemă majoră pentru foarte multe cupluri din întreaga lume și, în general, este pusă pe seama femeii. Medicii spun, însă, că lucrurile nu stau deloc așa. În aproape jumătate dintre cazurile de infertilitate în cuplu, “de vină” este bărbatul, iar cauzele sunt multiple. Ca și în cazul femeilor, stresul, greutatea în exces, dezechilibrele hormonale sau unele afecțiuni netratate la timp se numără printre cei mai importanți factori de risc.

 

Numărul cazurilor de infertilitate masculină este tot mai mare, arată statisticile internaționale, și reprezintă uneori singurul motiv pentru care un cuplu nu poate concepe o sarcină. Diagnosticul, însă, este greu de acceptat de către bărbați. Mulți dintre ei refuză din start ideea de a-și testa fertilitatea și află că problema e a lor abia după ce partenera face investigații de durată și cotisitoare.

 

Medicul Andreas Vythoulkas, specialist în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, spune că un cuplu poate fi considerat infertil atunci “când nu reușește să obțină o sarcină vreme de un an - timp în care a întreținut raporturi sexuale regulate și neprotejate”, iar primul pas pe care trebuie să-l facă pentru a vedea de ce nu obține o sarcină este prezentarea la medic.

Dacă un specialist în infertilitate recomandă investigaţii, acestea trebuie făcute și de femeie, și de bărbat, subliniază medicul. Se recomandă testarea bărbatului, într-o primă fază - şi asta cu atât mai mult în cazul în cazul unei suspiciuni de infertilitate masculină - deoarece testele sunt mult mai simple. Se începe cu o spermogramă, care oferă primele indicii clare: analiza de laborator va arăta calitatea și cantitatea spermatozoizilor.

 

„Din păcate, există o reticență din partea bărbaților atunci când aud că trebuie să-și testeze fertilitatea. Dar este bine ca aceștia să știe că o primă testare a lor este o cale mai rapidă de a afla de unde provin problemele de infertilitate din cuplu. Și, nu în ultimul rând, dacă este depistată problema de infertilitate de tip masculin, își pot scuti partenera de investigații mai laborioase și, foarte important, de lungă durată”, a explicat dr. Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate

 

Recoltarea spermei se va face după o perioadă de abstinență de minimum 48 de ore, într-un recipient steril, de unică folosință. De asemenea, se va evita consumul de alcool câteva zile înainte de test, iar pacientul va comunica medicului dacă urmează vreun tratament pentru o afecțiune cronică. Pentru că, odată recoltat, materialul seminal trebuie să ajungă cât mai repede în laboratorul de analize, recomandat este ca recoltarea să se facă în interiorul clinicii, într-o cameră special amenajată, a explicat medicul. Chiar dacă rezultatele primei spermograme se încadrează în parametri normali, pacientul poate efectua și o a doua testare a materialului seminal pentru confirmarea primelor rezultate.

 

În urma spermogramei, pot ieși la iveală o serie de tulburări precum:

- Lipsa spermatozoizilor sau azoospermia

- Număr mai mic decât normalul al spermatozoizilor sau oligospermia

- Capacitatea redusă de deplasare a spermatozoizilor sau astenospermia

- Probleme care apar din cauza structurii și morfologiei spermatozoizilor sau teratospermia

 

Cauzele infertilităţii masculine

Cei mai importanți factori de risc pentru infertilitatea masculină sunt: stresul, greutatea în exces, consumul de alcool, tutun și droguri, condițiile toxice de muncă (expunerea la pesticide, plumb, radiaţii sau metale grele), obstrucțiile congenitale şi traumatisme la nivelul testiculelor. De asemenea, exercițiile fizice duse la extrem, precum şi administrarea de steroizi pot scădea numărul spermatozoizilor. Netratarea la timp ale unor afecţiuni precum: rubeola, rujeola și oreionul, boli ale copilăriei ce afectează structura testiculului, sau ale unor boli cu transmitere sexuală (Chlamydia și Gonoreea).

×