x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Suplimentele nutritive nu ingrasa

Suplimentele nutritive nu ingrasa

09 Mai 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Suplimentele nutritive sunt o cale de a rezolva dezechilibrele din organism. Pe piata, acestea se gasesc sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care se administreaza suplimentar alimentatiei obisnuite.

  • de GEORGETA LICSANDRU

  • Calciu si magneziu

    "Suplimentele alimentare se iau numai dupa ce ne cunoastem foarte bine starea de sanatate. Trebuie sa mergem mai intai la medic, sa avem analizele la zi, pentru a vedea unde avem carente sau, dimpotriva, daca avem cantitati depasite din macroelementele si microelementele esentiale. Se cunoaste faptul ca in special macroelementele sunt antagoniste. Calciul si magneziul sunt un exemplu in acest sens. Daca avem un surplus de calciu si vom lua un supliment nutritiv cu calciu, atunci vom suferi cu siguranta de lipsa de magneziu, cu efectele bine cunoscute (crampe musculare, palpitatii, iritabilitate, nervozitate, insomnie, stres, lipsa de concentrare, oboseala). Dupa parerea mea, hipomagnezemia este inca subdiagnosticata in Romania si, de multe ori, simptomele date de carenta de magneziu le mimeaza foarte bine pe cele determinate de carenta de calciu", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Un alt exemplu de elemente antagoniste sunt sodiul si potasiul. Daca mancam prea sarat, potasiul este eliminat din organism, fiind nevoie de un aport suplimentar.

    In functie de varsta, activitate

    Suplimentele nutritive sunt recomandate in functie de starea de sanatate, de varsta, de sex, de efortul fizic sau intelectual depus. Pentru prevenirea efectelor secundare, suplimentele nutritive nu se administreaza decat sub monitorizarea specialistului. Sunt foarte multi cei care nu stiu ca, luate in exces, si vitaminele pot fi periculoase. Astfel, vitaminele liposolubile A, D, E, K pot da nastere unor hipervitaminoze, care sunt chiar mai periculoase decat carentele. Hipervitaminoza de vitamina A provoaca intarzierea cresterii la copil si malformatii ale fatului in cazul femeilor insarcinate. Vitamina D in excex poate fi la originea durerilor de cap, a lipsei poftei de mancare, a crampelor musculare.

    Uleiuri din germeni

    Printre oamenii obisnuiti exista un mit care spune ca vitaminele ingrasa. Nu este adevarat, vitaminele nu ingrasa. Ele pot reechilibra metabolismul, iar celor bolnavi le pot stimula pofta de mancare. "Suplimentele nutritive pot contine oricare dintre nutrientii obisnuiti, in forme concentrate, mai mult sau mai putin echilibrate intre ele. Pot contine proteine de buna calitate, glucide rapide sau lente, inclusiv fibre alimentare. Suplimentele pot contine, de asemenea, grasimi, asa cum sunt suplimentele cu acizi grasi esentiali – omega 3 si omega 6, alte tipuri de grasimi si substante biologic active, cum ar fi enzimele", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

    In categoria suplimentelor alimentare intra si uleiurile din germeni de cereale (porumb, grau). Acestea au diferite compozitii in acizi grasi esentiali sau neesentiali, in functie de specia botanica. Uleiul din germeni de grau, de exemplu, poate avea mai multi acizi grasi omega 6 si deloc acizi omega 3. Uleiurile nu trebuie privite ca panacee universale, iar hepaticii, cei care au probleme cu bila trebuie sa consulte specialistul.

    LECITINA. Fiind un complex de grasimi importante pentru buna functionare a celulei nervoase, lecitina este o componenta naturala a bobului de soia, a galbenusului de ou, dar si un supliment nutritiv indicat in unele cazuri. Sub supravegherea medicului, lecitina este recomandata persoanelor care desfasoara activitati intelectuale intense, dar si pentru tinerea sub control a nivelului colesterolului si pentru prevenirea depunerilor de grasimi pe peretii vasculari.

    INDULCITORII. Edulcorantii artificiali sunt suplimente nutritive care se iau numai la recomandarea medicului. Unii indulcitori contin calorii (aspartamul). Persoanele care sufera de fenilcetonurie (intoleranta la fenilalamina) nu au voie sa consume aspartam, deoarece contine fenilalamina. Din dorinta de a nu lua in greutate prea mult, unele femei insarcinate fac greseala de a folosi indulcitori artificiali. Edulcorantii insa se utilizeaza numai in cazuri exceptionale si numai cu acordul medicului.

    ALGELE MARINE. Daca sunt recoltate din zone nepoluate, algele marine brune inglobeaza in ele toate substantele oceanului. Algele marine contribuie la scaderea colesterolului si la eliminarea din organism a unor contaminanti periculosi (metalele grele). Sunt bogate in iod in forma organica, necesar pentru buna functionare a tiroidei, macro si microelemente, dar si in alte substante cu efect detoxifiant (laminarina, alginatii). Laminarina are proprietati hipoglicemiante, dar si anticoagulante.

    SFATUL MEDICULUI
    Organismul uman are nevoie de substante organice (carbohidrati, proteine, grasimi, minerale si vitamine), care de multe ori sunt distruse in pregatirea alimentelor. "Suplimentele nutritive pot echilibra o dieta, dar nu pot inlocui alimentul propriu-zis. Nici macar acele suplimente nutritive care sunt folosite astazi in curele de slabire nu pot inlocui toate mesele. O masa poate fi alcatuita din aceste suplimente, celelalte insa trebuie sa contina alimente propriu-zise. Un argument in sprijinul acestei afirmatii este acela ca in suplimente, principiile nutritive se gasesc in forma concentrata si nu in forma naturala, asa cum se gasesc in alimentele obisnuite. Niciodata un supliment nutritiv nu poate inlocui un fruct viu, proaspat, o leguma cruda", ne reaminteste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Cu toate acestea, suplimentele nutritive sunt o sursa de energie, asigurand functionarea intelectului la capacitate maxima daca sunt luate cand organismul are nevoie.

    STIRI
    POFTE. De cate ori nu ati avut pofta sa mancati ceva, dar v-ati abtinut? Cercetatorii americani ne sfatuiesc sa nu ne reprimam poftele, pentru ca ele pot vorbi despre dereglari interne ale organismului. Astfel, dorinta de a manca lamaie este semnul unor posibile probleme cu ficatul. Cei care au pofta de masline pot suferi cu glanda tiroida, in vreme ce marii iubitori de inghetata pot avea carente de calciu si aminoacizi. Cei care consuma mere in cantitati impresionante pot avea probleme cu nivelul ridicat al colesterolului.

    VIN. Un grup de cercetatori de la Centrul Universitar din Melbourne (Australia) a ajuns la concluzia ca, in doze moderate, vinul rosu previne dezvoltarea ulcerului gastric si duodenal. De asemenea, acestia au demonstrat ca vinul natural scade probabilitatea accidentelor coronariane cu 15%-60%. Australienii au tinut sub observatie mai multe persoane care trecusera printr-un infarct miocardic. Alimentatia echilibrata si consumul moderat de vin rosu, sub supraveghere medicala, au condus la scaderea riscului de recidiva cu 76%. S-a mai aratat ca produsele naturale sunt asimilate in intregime de organism, contribuind la intarirea sistemului imunitar si la cresterea rezistentei la afectiuni cardiologice.

    CONDIMENTE. Pe langa gustul si aroma pe care le dau mancarurilor, condimentele au si proprietati terapeutice. Astfel, chimenul poate fi folosit impotriva tulburarilor digestive. Cei care sufera de ulcer sau gastrita trebuie sa consume mai mult busuioc, iar cei care vor sa se lase de fumat pot mesteca frunze de busuioc. Scortisoara, ghimbirul si sofranul redau pofta de mancare si imbunatatesc digestia.
    ×