x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Panouri solare pentru independenţa energetică

Panouri solare pentru independenţa energetică

05 Iul 2007   •   00:00

Cu căteva numere in urmă am deschis un serial privitor la independenţa energetică a ţării noastre, in care am identificat printre soluţiile care să ne scoată din impas şi panourile solare. Am ales să aducem lămuriri suplimentare acestui subiect, care incă constituie o noutate pentru ţara noastră, lamuriri ce ne-au fost oferite de Laurenţiu Vlad, Service Manager BAXI Romănia.


IN EUROPA

In primul şi in primul rănd, acest "comportament" pe care natura il manifestă de căţiva ani incoace şi, mai apoi, aderarea la Uniunea Europeană ar trebui să ne conecteze la preocupările curente ale spaţiului comunitar, pentru protejarea mediului şi pentru controlul costurilor energetice.

In Europa, folosirea surselor de energie regenerabilă a trecut de la etapa de moft ecologist la aceea de necesitate stringentă. Au fost inţelese in aceste ţări cele trei direcţii in care această soluţie acţionează, respectiv: economia de costuri, importanţa folosirii resurselor permanente pe care le avem la dispoziţie şi protejarea in felul acesta a celor neregenerabile şi problema reziduurilor generate de activităţile umane ce alterează calitatea factorilor de mediu. Şi in Romănia preocuparea pentru folosirea acestor resurse a inceput să se afirme timid, principala motivaţie fiind aceea că s-a inţeles in principal economia de costuri despre care vorbeam mai devreme, economie generată de reducerea cu pănă la 40% a consumului anual de combustibili clasici.


Funcţionează şi iarna

Principiul de funcţionare prevede că panourile solare preiau energia solară sub formă de căldură prin intermediul unui agent termic. Acesta din urmă "cedează" căldura apei aflate intr-un boiler. Agentul termic din instalaţia solară poate ajunge la 120°C. Temperatura apei din acumulatorul termic poate atinge maximum 75ÞC-80°C pe timp de vară şi 45ÞC-55°C pe timp de iarnă. Instalaţiile solare pot produce intreaga cantitate de apă caldă necesară familiei pentru mai mult de opt luni pe an (martie-octombrie) şi parţial in perioada de iarnă.

Sistemele solare sunt capabile să absoarbă energia solară şi pe timp de iarnă, reuşind să contribuie la prepararea apei calde menajere sau la incălzirea spaţiului. In lunile cănd avem parte de mai puţină insolaţie, centrala termică, cu care funcţionează in tandem, compensează diferenţa dintre temperatura agentului termic furnizat de panouri şi cea dorită. De menţionat este şi faptul că sistemele solare pot contribui şi la producerea energiei termice necesare incălzirii casei, după acelaşi principiu al compensării termice realizate de o centrală. Sistemele solare pot reduce costurile de incălzire cu pănă la 30% şi pe cele pentru furnizarea de apă caldă menajeră cu pănă la 60%, putănd fi utilizate la toate tipurile de clădiri pentru locuinţe.

×
Subiecte în articol: solare