A venit, în sfârșit, vara. Eu, una, mă bucur enorm fiindcă e anotimpul meu preferat și iubesc să stau la soare. Când temperaturile sunt ridicate, însă, trebuie să-ți adaptezi puțin și stilul de viață și de alimentație, ca să nu riști să te îngrași sau mai rău, Doamne ferește, să leșini și să ajungi la spital. Nu e chiar un obiectiv turistic de vizitat în concediu.
Problema e multe dintre obiceiurile împământenite, când se încălzește vremea, sunt foarte greșite. Și asta pentru că, în perioada asta, organismul tău are nevoie să fie hidratat și mineralizat, pentru a rezista. Lipsa de hidratare va duce și la creșterea poftei de mâncare, pe lângă faptul că oricum avem tendința de a mânca mai mult în concediu.
Așadar, iată 7 greșeli majore făcute vara și care sunt soluțiile corecte:
1. Nu bei ce și cum trebuie
Așa cum am mai spus, să bei nu înseamnă că te și hidratezi. În primul rând, trebuie să crești cantitatea de lichide. Dacă, în mod normal, trebuie să bei 2 litri de apă, pe vreme caniculară trebuie să ajungi până la 3 litri. Dacă mai faci și mișcare, chiar mai mult de atât.
Bea apă constat, nu o cantitate mare când ți-e sete. Cam la jumătate de oră bea apă, de preferat plată dar poate fi și carbogazoasă. Bea-o încet, cu înghițituri mici și profesorul Mencinicopschi spune că e foarte important să o plimbi în gură înainte de a o înghiți, ca să se amestece cu salivă. Neapărat apa să fie minerală pentru a compensa pierderea de minerale din această perioadă. Adică nu beți apă de la robinet, chiar dacă e fiartă.
Nu e bine să bei lichide reci sau cu gheață. Deci nici apa. Cea mai indicată este temperatura camerei. Ceaiurile calde sunt foarte bune în această perioadă pentru că ajută procesul de termoreglare a organismului.
2. Bei prea multă cafea
Cafeaua deshidratează. Dacă nu poți renunța la ea, măcar să reduci cantitatea. Și, neaparat, bea un pahar de apă lângă ea.
3. Bei alcool
Știi deja, cu siguranță, că nu e bine să bei alcool pe timp canicular. Puteți face chiar infarct sau accident vascular.
4. Mănânci alimente grase
Evitați prăjelile, mâncarea gătită, cele de tip pane iar, dacă nu puteți renunța la ciorbe, alegeți-le pe cele acre de legume, nu cu amidonoase, gen cartofi sau orez, sau carne. Mai merge și o supă slabă de pui. Mâncați multe legume proaspete.