Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Adevărul dur despre celulită și 5 arme în lupta împotriva ei

Adevărul dur despre celulită și 5 arme în lupta împotriva ei

de Andreea Sava    |   

Majoritatea femeilor se confruntă cu celulita. Spun majoritatea ca să nu exclud posibilitatea să existe vreuna şi să n-o fi cunoscut eu. Femeile sunt predispuse la celulită. Asta e, genetic bărbaţii sunt construiţi altfel şi sunt norocoşi din punctul ăsta de vedere. Deşi vorbim despre depozite de grăsime sub piele, dacă slăbeşti nu înseamnă că scapi de celulită. Poţi fi slabă dar să mănânci prost iar, dacă nu te mişti, aspectul de coajă de portocală n-o să dispară.

Războiul împotriva celulitei se duce, obligatoriu, pe mai multe fronturi: mănânci curat, ai un stil de viaţă echilibrat şi faci exerciţii fizice. Constant. Din păcate ăsta este adevărul: e un război care nu se termină niciodată. Iată și armele pe care trebuie să le folosești.

1. Bea multă apă

Hidratarea este esenţială pentru organism. Fiecare celulă din corpul tău are nevoie de apă pentru a funcţiona corect. Pielea are nevoie de apă ca să-şi păstreze elasticitatea, muşchii au nevoie de apă pentru a se tonifia. Nu înlocui apa cu sucurile. Trebuie să bei apă şi nu doar de sete. Eu, de exemplu, îmi încep ziua cu o cană de 400 de ml de apă înainte de orice altceva. Apoi, pe parcursul zilei, am mereu apă cu mine. În plus, bând mai multă apă, vei constata că mănânci mai puţin. Există diverse păreri cu privire la cantitatea optimă pe care trebuie să o bei. De la 2-3 L pe zi, până la 30 ml/kg corp. Desigur dacă faci efort sau temperaturile sunt ridicate, trebuie să creşti şi consumul de apă.

2. Alimentele prietene şi Omega 3

Prăjelile nu au ce căuta în viaţa ta. Nici alimentele de tip fast food, ronţănelele de orice fel, cărnurile procesate, excesul de zahăr rafinat şi sare, băuturile carbogazoase. Nu este atât de groaznic pe cum pare la prima vedere. De exemplu, consumă pâine integrală în loc de albă. Dar cu măsură. De asemenea, fumatul, cafeaua şi alcoolul nu ajută deloc. Dimpotrivă. Dar, dacă vei compensa cu muncă şi disciplină alimentară, poţi să-ţi permiţi şi câte un viciu. Fructele roşii (afine, coacăze, zmeură) sunt surse ideale de antioxidanţi, bananele stimulează circulaţia şi împiedică retenţia de lichide, citricele şi ananasul stimulează producerea de colagen prin conţinutul mare de vitamina C. Fructele şi legumele sunt, în general, o sursă foarte bună de fibre. Atenție, însă, de preferat este să consumi fructele în prima parte a zilei şi nu împreună cu alte alimente. De asemenea, nu trebuie să elimini grăsimile din dieta ta. Dimpotrivă. Grăsimile bune te ajută. Acizii graşi esenţiali Omega 3 ajută la diminuarea aspectului „coajă de portocală”, reduc procesele inflamatorii şi oxidante din organism, încetinesc procesul de îmbătrânire. Cele mai la îndemână surse de Omega 3: somon, ton, macrou, sardine, hering dar şi nucile de orice fel şi seminţele de in. Atenţie, nucile să fie crude sau coapte. Cum spuneam: prăjelile n-au ce căuta în viaţa ta.

3. Nu sări peste micul dejun

Este cel mai important aliat al tău. Un mic dejun consistent îţi dă energie pentru toată ziua. În plus, dacă sari peste el, vei ajunge înfometată peste zi şi vei mânca tot felul de prostioare pe care nici nu vei avea timp să le consumi. De asemenea, trebuie să-ți organizezi alimentația: să mănânci de cinci ori pe zi, trei mese principale și două gustări. Înfometarea doar va determina organismul să-și facă depozite de grăsimi, adică tot celulită, iar, pentru a-și asigura necesarul de energie, va consuma din masa musculară. Din păcate, o preferă.

4. Muşchii puternici nu suportă celulita

Cel mai mare inamic al celulitei este sportul. Fără mişcare, n-o să scapi de celulită oricât ai fi de slabă sau în câte tratamente scumpe ai investi. Ăsta este crudul adevăr şi oricine îţi spune altceva fii sigură că te minte. Iar mişcarea trebuie concentrată în două direcţii: reducerea grăsimii – prin antrenamente de tip cardio (alergare, bicicletă, sărituri etc) și dezvoltarea masei musculare. Muşchii puternici nu suportă celulita în jurul lor. Şi aici vorbim despre exerciţii de forţă specifice pentru tonifiere. Poţi lucra cu greutăţi mici şi folosindu-te de greutatea propriului corp.

5. Creme, masaje şi tratamente corporale

Există creme care stimulează circulaţia limfatică şi sangvină care te vor ajuta să îmbunătăţeşti aspectul şi elasticitatea pielii. La fel şi anumite masaje şi tratamente corporale.

 

Andreea Sava este jurnalist la Antena 3 dar face și mult sport și este preocupată de nutriție. De câteva luni a lansat un blog personal, andreeasava.ro, pe care explică pe larg regulile de nutriție pe care le aplică și dă exemple de exerciții simplu de făcut acasă, pentru cei care n-au condiție fizică și nici timp sau bani de mers la sală.

 

Toate femeile au celulită, inclusiv cele tinere sau slabe. Alimentația corespunzătoare și exercițiile specifice fac, însă, să nu apară aspectul de “coajă de portocală”.

 

 

Subiecte în articol: celulita
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri