Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 10 adevăruri de pus la inimă

10 adevăruri de pus la inimă

de Florian Saiu    |   

Ești (și nu prea) mulțumit de existența ta? Vrei să schimbi neapărat câte ceva pe ici, pe colo? Dacă tot intenționezi s-o faci, ține cont și de „ponturile” livrate de Brianna Wiest în cartea „Adevărul tuturor lucrurilor” (Editura Nemira, 2024).

1. Poți foarte ușor să-ți definești viața prin fricile tale 

„Nu subestima puterea lucrurilor de care ți-e frică. Ele reprezintă rădăcina unei mari părți importante a existenței noastre așa cum o cunoaștem. Poți să-ți neglijezi potențialul deplin pentru că ți-e frică. Să știi că nu e altceva decât un joc al minții. Pericolul este adevărat. Suferința sufletească e adevărată. Frica nu este. E o poveste pe care ne-o spunem singuri.” 

2. Întrebările importante de obicei nu au răspuns

„Există multe întrebări la care oamenii încearcă să răspundă de mii de ani în zadar. Sau cel puțin nu există un răspuns universal acceptat. De obicei, lucrurile care contează nu au răspunsuri concise și ușor de atins. Misterul face parte din magie.”

3. Mare parte din suferința ta se trage din atașament și așteptări

„Învață să iei în râs fluxul și refluxul lucrurilor. Cel mai frumos lucru pe care l-am învățat, prin nenumărate exemple din propria mea viață și observarea vieții celorlalți, este că adesea, când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori, te agăți de ceea ce crezi că ar trebui să se întâmple pentru că nu vezi alternativa. Acea alternativă se află chiar după colț. Așteaptă și va veni.” 

4. Dacă îți dorești un sens în viață, învață să-i dai curs

„Nu există un sens universal al vieții. Viața e pur și simplu ceea ce faci din ea. Așa că fă din ea ce îți dorești. Nu există nimeni altcineva care ar trebui să-ți dicteze sensul vieții, așa că ține de tine să îi dai curs. Îți sugerez să-l aplici lucrurilor frumoase, de zi cu zi, care te fac să mergi mai departe. Lucrurile pe care poți să le treci cu vederea, dar în lipsa cărora te-ai simți rătăcit: lucrurile care chiar contează cel mai mult.” 

5. Bunătatea are o valoare mai mare decât îți dai seama

„Vei fi uimit de cât de mulți oameni, câte inimi și oportunități se deschid când îți deschizi la rândul tău inima către ele. A fi bun e un lucru complicat, având în vedere că trăim într-o lume în care cruzimea e atât de răspândită, încât se poate strecura și în viața ta. Nu o lăsa să te închidă în tine.” 

6. Fericirea necesită capacitatea de a accepta nesiguranța

„Fericirea are de-a face cu trăirea clipei prezente - un lucru pe care cei mai mulți dintre noi îl stăpânim cu dificultate, dacă nu chiar deloc. Oamenii cred că vor fi fericiți după ce obțin una sau alta, sau măcar când știu că vor avea parte de iubire, succes și lucruri minunate. E ca și cum am avea nevoie de ceva care să facă suferința din momentul prezent să merite efortul. Dar uite ce e: ziua de mâine poate că nu o să mai vină. Iubirea și succesul și lucrurile minunate pot să nu apară niciodată, sau pot să apară, dar să și dispară la fel de repede. Nimic nu este sigur în afară de ceea ce ai astăzi, așa că este singura logică pe care să-ți clădești fericirea.” 

7. Tăcerea eternă e întotdeauna la un pas distanță

„Dacă ai ceva de făcut sau de spus, acum e momentul. Poate că nu vei avea mereu ocazia să spui ce crezi sau ce simți. Poate că nu vei avea mereu ocazia să-i spui cuiva că îl iubești. Știu că există o mulțime de motive ca să nu o faci, dar există un singur motiv să o faci dacă te simți îmboldit: e posibil să nu mai ai altă șansă.” 

8. Viața va arăta rareori așa cum ți-o imaginai

„Unele lucruri vor fi mai rele, altele vor fi mai bune decât ți-ai fi putut închipui vreodată… iar altele vor fi doar diferite. Multe viziuni grandioase pe care le avem nu ajung să se împlinească niciodată, așa că învață să te eliberezi de ele. Când îți petreci fiecare zi comparându-ți realitatea cu ideile pe care le aveai în minte, te vei simți mereu înșelat de soartă.” 

9. Și asta o să treacă…

„Durerea o să treacă, dar o să treacă și celelalte lucruri de care s-ar putea să nu te poți bucura la nesfârșit. O simplă reamintire: totul este trecător/ temporar.” 

10. Întotdeauna contează lucrurile mărunte

„Acest lucru are mult de-a face cu conceptul nivelului de bază al fericirii. Nivelul tău general de mulțumire va fluctua ușor în funcție de marile succese sau tragediile majore. În cele din urmă, te vei întoarce la nivelul de bază. Pentru a schimba acest nivel, trebuie să-ți umpli viața de zi cu zi cu lucrurile mărunte care îți aduc fericire. În retrospectivă, de cele mai multe ori vei vedea că lucrurile pe care ți le amintești cel mai bine și la care privești în urmă cu cel mai mult drag sunt mărunte și ți-ar părea nesemnificative în alte circumstanțe.” 

„Frica e o poveste pe care ne-o spunem singuri.”, Brianna Wiest

„Nu există un sens universal al vieții. Viața e pur și simplu ceea ce faci din ea.”, Brianna Wiest

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: adevăruri viata frici suferinţa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri