Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Alegeri prezidențiale și referendum asupra parcursului european al Republicii Moldova

UPDATE Alegeri prezidențiale și referendum asupra parcursului european al Republicii Moldova

de Redacția Jurnalul    |   

Alegerile prezidențiale și un referendum privind parcursul european au loc duminică în Republica Moldova. Situația este tensionată deoarece Rusia încearcă să influențeze rezultatul scrutinului, așa cum susțin autoritățile moldovene. Președintele Maia Sandu încearcă să obțină al doilea mandat.

UPDATE 7 

Şeful Guvernului de la Chişinău, Dorin Recean, a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că îşi doreşte ca "Republica Moldova să iasă învingătoare", în urma celor două scrutine de duminică, cel pentru alegerea preşedintelui şi referendumul pentru modificarea Constituţiei.

Recean i-a îndemnat pe alegători să meargă la vot în număr cât mai mare şi la secţiile de votare să solicite două buletine de vot, atât pentru preşedinte, cât şi pentru referendum.

"Am votat alături de cetăţenii din Republica Moldova care sunt determinaţi să arate că democraţia este o forţă şi împreună putem să reuşim să construim Uniunea Europeană aici la noi acasă. Eu am votat pentru ca noi să avem o ţară puternică, o ţară dezvoltată şi, fără şovăială, am votat pentru ca Republica Moldova să iasă învingătoare", a declarat Recean.

Premierul a subliniat că pentru Republica Moldova "calea de dezvoltare este Uniunea Europeană"

UPDATE 6

Candidatul formaţiunii politice "Partidul Nostru" la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Renato Usatîi, a boicotat duminică referendumul pentru modificarea Constituţiei, care ar consfinţi aderarea ţării la Uniunea Europeană.

El a refuzat să voteze la referendum, optând pentru exprimarea votului doar la scrutinul prezidenţial. În schimb, mama acestuia, care l-a însoţit la secţia de votare, a ales să voteze şi la referendum.

"Astăzi am luat un singur buletin, aşa cum am şi spus, dar în acelaşi timp am făcut un apel la cetăţeni să facă aşa cum ştiu ei. Iată că mama a luat două buletine de vot. Eu consider că nu are dreptul nimeni să îşi asume decizia a sute de mii sau milioane de cetăţeni. Asta a fost decizia mea personală", a afirmat Usatîi.

Întrebat dacă vede un viitor al Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Renato Usatîi a spus: "Văd să construim practicile moderne şi europene în Republica Moldova".

"În situaţia şi starea în care se află astăzi Republica Moldova, cu părere de rău, nu poţi să stai nici măcar în anticamera Uniunii Europene. Trebuie să recunoaştem acest lucru şi avem de muncit foarte mult. În Republica Moldova lipseşte în primul rând clasa politică care ar munci pentru binele cetăţenilor şi în interesul statului Republica Moldova", a adăugat Usatîi.

El a mai declarat că, în cazul în care ar fi preşedinte, ar aborda o politică externă "doar în interesul statului Republica Moldova şi al cetăţenilor Republicii Moldova".

Anterior, candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) la preşedinţie, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, a refuzat să voteze la referendum, afirmând că susţine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, dar precizând că nu este de acord cu referendumul propus de actuala guvernare. 

UPDATE 5

Aproape 20% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora locală 12:00, la alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Oficialii CEC au informat că până la ora 12:00 şi-au exprimat dreptul de vot 538.495 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi pe listele electorale de bază, ceea ce reprezintă un procent de 19,36%.

Prezenţa la vot la ora 12:00 este cu aproape 3% mai mare faţă de cea înregistrată la aceeaşi oră în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020.

UPDATE 4

Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat la alegeri prezidenţiale de duminică, a lansat un mesaj de mobilizare a alegătorilor pentru a participa în număr cât mai mare atât la scrutinul prezidenţial, cât şi la referendum.

Ea a cerut electoratului să solicite la secţiile de votare două buletine de vot, nu doar pentru alegerea preşedintelui, ci şi pentru referendumul pentru modificarea Constituţiei, care ar urma să confirme parcursul european al Republicii Moldova.

"Eu vreau să fac un apel către cetăţenii Republicii Moldova. Dragi cetăţeni, ieşiţi la vot! În această duminică luăm două decizii importante pentru ţara noastră. Luaţi două buletine de vot! Votaţi la referendum şi alegeţi preşedintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani. Votul nostru la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte'', a transmis Sandu.

Ea a adresat un mesaj şi cetăţenilor din diaspora.

''Dragi cetăţeni din diaspora, ştiu că vă faceţi griji pentru oamenii dragi rămaşi acasă. Ieşiţi la vot, pentru ca cei dragi de acasă să poată trăi în pace în continuare. Eu am votat, pentru că moldovenii trebuie să îşi determine soarta, nu alţii, nu banii murdari, nu minciunile, ci voinţa poporului. Eu am votat pentru ca Moldova să poată să se dezvolte în pace şi libertate, pentru ca Moldova să poată să îşi construiască viitorul pe care şi-l doreşte şi pe care şi-l construieşte. Ieşiţi la vot! Votul fiecăruia este important, nu este doar o ştampilă pe hârtie. Este cuvântul tău pentru soarta ta. Este alegerea pentru cum vei trăi începând cu ziua de mâine", a afirmat Maia Sandu.

UPDATE 3

Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) la preşedinţie, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, a refuzat să voteze, duminică, la referendumul pentru modificarea Constituţiei prin care ar urma să fie consfinţit parcursul european al ţării.

El a declarat că susţine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, însă a precizat că nu este de acord cu referendumul propus de actuala guvernare.

"Eu nu am participat la referendum. Eu nu susţin poziţia guvernării actuale, care a venit cu ideea, dar în acelaşi timp eu sunt adeptul.... am aspiraţie europeană", a explicat Stoianoglo.

Referindu-se la votul său pentru viitorul preşedinte al Republicii Moldova, candidatul PSRM a declarat că a votat pentru "o Moldovă paşnică".

"Am votat pentru o Moldovă paşnică, o Moldovă modernă, o Moldovă prosperă. Moldova are nevoie de o altă guvernare. Moldova are nevoie de respectarea cetăţenilor, oamenilor noştri, indiferent de etnie, vârstă, viziuni politice, religie. Calea corectă de dezvoltare înseamnă că toate acţiunile noastre trebuie să fie îndreptate numai pentru interesele Republicii Moldova şi a oamenilor care trăiesc aici", a adăugat Stoianoglo.

El a mai afirmat că vrea ca Republica Moldova să aibă, după alegerile prezidenţiale, o politică externă echilibrată şi relaţii tradiţionale cu Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii şi China.

În fine, Stoianoglo a declarat că, dacă va fi ales preşedinte, va efectua o primă vizită în Transnistria.

"Prima vizită o voi efectua în Transnistria. Noi trebuie în primul rând să ne concentrăm pe agenda internă a Republicii Moldova", a mai spus candidatul socialist la preşedinţia Republicii Moldova. 

UPDATE 2

Autorităţile din Republica Moldova au tipărit, în premieră, pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendumul privind modificarea Constituţiei, buletine de vot în limbile unor minorităţi, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, printre limbile în care au fost tipărite buletinele de vot se află şi limba rromani.

"Ca element de noutate, buletinele de vot au fost tipărite şi în limbile minorităţilor etnice, şi anume ucraineană, rusă, bulgară, găgăuză şi rromani", a afirmat Caraman.

Oficialul CEC a informat că pentru acest referendum au fost tipărite peste 7,3 milioane de buletine de vot, în condiţiile în care numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale de bază este de 2.714.239.

UPDATE 1 

Toate secţiile de votare constituite pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi referendumul de modificare a Constituţiei din Republica Moldova s-au deschis duminică, la ora 7:00, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

"Toate secţiile de votare din ţară şi-au început activitatea la ora 7:00, inclusiv cele 30 de secţii organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului, unde procesul de vot a început fără incidente", a afirmat Caraman.

Potrivit oficialului CEC, în listele electorale de bază sunt incluşi 2.714.239 alegători.

În cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova s-au înscris 11 candidaţi, însă lupta pentru fotoliul prezidenţial de la Chişinău se va da între actuala preşedintă, proeuropeana Maia Sandu, şi principalul candidat al stângii, Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. Ceilalţi candidaţi sunt Renato Usatîi (Partidul Nostru), Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei), Irina Vlah (candidat independent), Ion Chicu (Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei), Octavian Ţîcu (Blocul "Împreună"), Andrei Năstase (candidat independent), Tudor Ulianovschi (candidat independent), Victoria Furtună (candidat independent) şi Natalia Morar (candidat independent).

Pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei au fost constituite 2.221 secţii de votare, dintre care 234 vor fi deschise în străinătate.

Din cele 1.987 secţii deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, vor funcţiona în municipiul Chişinău. În localităţile din Transnistria vor fi deschise 30 de secţii de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pe 2 octombrie 2024, erau înregistraţi 274.475 de cetăţenii cu drept de vot cu domiciliul în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Regatul Unit (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar cinci secţii de votare, unde vor fi trimise 200.000 de buletine de vot.

Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7:00- 21:00.

Alegerile prezidenţiale directe vor fi organizate pentru a cincea oară de la declararea independenţei, în condiţiile în care timp de aproape 20 de ani preşedintele a fost desemnat de Parlament.

În ceea ce priveşte referendumul, el urmăreşte obţinerea susţinerii populaţiei pentru modificarea Constituţiei, astfel încât aceasta să prevadă aderarea la Uniunea Europeană. Alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea: "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". Referendumul este iniţiat de Partidul Acţiune şi Solidaritate al preşedintei în exerciţiu, Maia Sandu. 

ȘTIRE INIȚIALĂ

La alegerile prezidențiale participă 11 candidați, inclusiv președintele pro european al țării, Maia Sandu. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor valabil exprimate se va organiza al doilea tur, peste două săptămâni, la care vor participa primii doi clasați.

Tot duminică are loc referendumul privind parcursul european al Republicii Moldova. Cetățenii moldoveni sunt chemați să răspundă la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate pot vota la secțiile organziate de autorități. Și în România au fost deschise mai multe secții de votare, în București și în marile orașe.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri