Jurnalul.ro Ştiri Social Alexandru Rafila, despre ordonanța privind siguranța rutieră: Termenul de 72 de ore va putea fi scurtat

Alexandru Rafila, despre ordonanța privind siguranța rutieră: Termenul de 72 de ore va putea fi scurtat

de Redacția Jurnalul    |   

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță un proiect prin Banca Mondială de dotare a centrelor de medicină legală: „Acest termen de 72 de ore va putea să fie scurtat”.

„Este vorba despre un proiect pe care îl derulăm prin Banca Mondială. Acesta a început în luna mai, se află într-o fază avansată, în sensul că grupul tehnic de lucru a elaborat specificațiile tehnice, încât la nivel național să fie dotate cele șase institute de medicină legală existente în țară, pe de o parte, și pe de altă parte să dotăm și cele 36 de servicii de medicină legală, care se găsesc în celelalte județe, și care se găsesc în structura spitalelor județene de urgență”, a declarat joi ministrul Sănătății.

Acesta susține că achiziția va fi realizată utilizând procedurile Băncii Mondiale și după achiziție va fi asigurată instalarea echipamentelor și trainingul personalului.

„El va deveni operațional până la sfârșitul acestui an, iar acest termen de 72 de ore care este prevăzut în ordonanță practic, din punctul meu de vedere, va putea să fie scurtat, pentru că fiecare județ va beneficia de un astfel de laborator care poate să facă atât determinări calitative, cât și determinări cantitative a substanțelor stupefiante”, a adăugat Rafila.

Până atunci, cele șase, șapte unități operaționalizate și care pot face din punct de vedere tehnic aceste determinări au arondate un număr de județe, iar la probele biologice vor fi transportate de către MAI, susține ministrul.

„Facem tot posibilul, inclusiv angajarea de personal suplimentar în aceste centre care sunt deja dotate, încât acest termen de 72 de ore să fie respectat”, a mai spus Alexandru Rafila.

Guvernul a adoptat joi ordonanța privind siguranța rutieră.

„Mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de Interne să țină cont de observațiile societății civile pentru că așa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile și libertățile cetățenești”, a spus premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri