Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce trebuie să știi despre dieta antiinflamatoare. Alimentele care ajută la reducerea inflamației cronice din organism

Ce trebuie să știi despre dieta antiinflamatoare. Alimentele care ajută la reducerea inflamației cronice din organism

de Redacția Jurnalul    |   

Inflamția apare ca urmare a unei infecții sau a unei vătămări și este răspunsul organismului care încearcă să repare țesuturile afectate. Când inflamația devine cronică se pot dezvolta afecțiuni grave, cum ar fi diabetul obezitatea, bolile cardiovasculare, cancerul.

Dieta antiinflamatoare. Topul alimentelor care ajută la reducerea inflamației cronice

Prin urmare, dieta antiinflamatoare este o soluție pe termen lung de prevenire și reducere a inflamației cronice și de a ajuta corpul să se mențină sănătos. 

Aceasta înseamnă alegerea unor alimente bogate în antioxidanți și grăsimi sănătoase și prin evitarea produselor procesate, bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase.

Inflamația cronică

Inflamația acută este benefică pe termen scurt, ajutând la combaterea infecțiilor și la vindecarea rănilor. Însă  inflamația cronică este o stare în care mecanismele de  apărare ale organismului mențin starea  de inflamație chiar și în absența unui pericol imediat. Aceasta poate duce la degradarea celulelor și a țesuturilor.

Factorii care contribuie la inflamația cronică sunt stilul de viață, alimentația nepotrivită, stresul, lipsa exercițiilor fizice și expunerea la toxine. Dieta antiinflamatoare poate ajuta la combaterea acestor efecte, sprijinind funcțiile normale ale corpului și reducând procesele inflamatorii.

Alimente benefice

Dieta antiinflamatoare este  char un stil de viață în care alegi consumul de alimente bogate în nutrienți, antioxidanți și acizi grași esențiali. Acestea protejază organismul împotriva bolilor cronice.

Produsele care stau la baza acestei diete sunt alimentele naturale, neprocesate, cum sunt fructele, legumele, cerealele integrale, grăsimile sănătoase și proteinele slabe.

Fructe și legume proaspete

Sunt surse importante de vitamine, minerale și antioxidanți care combat stresul oxidativ din organism. Fructele de pădure, merele, citricele, roșiile, spanacul, varza și broccoli sunt câteva exemple de alimente bogate în antioxidanți care ajută la reducerea inflamației.

Grăsimi sănătoase

Acizii grași omega-3, care se găsesc în peștele gras (somon, sardine, macrou) și în semințele de in sau chia au proprietăți antiinflamatoare. Uleiul de măsline extravirgin este o sursă importantă de grăsimi sănătoase care pot reduce inflamația și riscul de boli cardiovasculare.

Cereale integrale

Cerealele integrale, precum ovăzul, quinoa, orezul brun și hrișca, ajută la menținerea unui nivel stabil de energie și la reducerea inflamației. Spre deosebire de cerealele rafinate, acestea sunt bogate în fibre și nutrienți esențiali.

Nuci și semințe

Migdalele, nucile, semințele de dovleac sau chia sunt bogate în acizi grași omega-3, fibre și proteine, care ajută la reducerea inflamației și la susținerea sănătății inimii.

Ierburi și condimente

Curcuma, ghimbirul, usturoiul și scorțișoara sunt condimente cu proprietăți puternic antiinflamatoare. Curcumina, principalul compus activ din curcuma, este eficientă în reducerea inflamației cronice.

Proteine slabe

Carnea slabă, puiul fără piele, leguminoasele (linte, năut, fasole) și tofu oferă proteine de calitate fără grăsimi saturate care pot agrava inflamația. Peștele gras, bogat în acizi grași omega-3, este recomandat de cel puțin două ori pe săptămână.

Alimente care trebuie evitate 

Zahăr rafinat

Consumul excesiv de zahăr poate duce la creșterea nivelului de insulină, un hormon care, în exces, contribuie la inflamație. Băuturile răcoritoare, prăjiturile și dulciurile procesate trebuie limitate.

Grăsimi trans

Sunt grăsimi artificiale, găsite în multe alimente procesate și produse de patiserie, fiind legate de o creșterea inflamației. Sunt deseori menționate pe etichete ca „uleiuri parțial hidrogenate”.

Alimente procesate

Mâncărurile preambalate, pline de conservanți și aditivi chimici, pot crește inflamația în organism. Mezelurile, fast-food-ul și produsele de patiserie industriale sunt exemple de alimente procesate care trebuie evitate.

Carbohidrați rafinați

Pâinea albă, pastele albe și produsele de patiserie din făină rafinată pot provoca o creștere rapidă a glicemiei, ceea ce contribuie la inflamație.

 

DIeta antiinflamatoare îmbunătățește sănătății inimii, scade riscul de boli cronice, menține o greutate corporală sănătoasă și ameliorează durerile asociate cu afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita.

Alimentele bogate în nutrienți sprijină funcția imunitară și contribuie la o stare generală de bine. Prin reducerea inflamației, dieta antiinflamatoare poate ajuta la prevenirea bolilor degenerative și la prelungirea speranței de viață, potrivit a1.ro.

Subiecte în articol: inflamatie dieta sanatate boli cronice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri