Jurnalul.ro Ştiri Externe Anul Nou chinezesc. 50.000 de călători, blocaţi într-o gară din Guangzhou din cauza gerului

Anul Nou chinezesc. 50.000 de călători, blocaţi într-o gară din Guangzhou din cauza gerului

Zece mii de călători blocaţi în gara Guangzhou din sudul Chinei vor călători gratuit cu TGV-ul pentru a merge acasă să-şi petreacă Anul Nou Lunar, au anunţat autorităţile chineze după ce mulţimi imense de oameni au fost împiedicate să plece din cauza unui val de frig, informează agenţia France Presse.

Circa 50.000 de călători erau blocaţi în gara menţionată miercuri la amiază, conform postului de televiziune central CCTV.

În ziua de luni s-a atins un vârf de aproape 100.000 de oameni înregistraţi în gara din Guangzhou, fostul oraş Canton, relatează AFP.

Oraşul este capitala Guangdong, o provincie cunoscută sub numele de "atelierul lumii" datorită faptului că este sediu pentru multe fabrici care atrag sute de mii de lucrători migranţi din întreaga ţară.

Cei mai mulţi merg acasă doar o dată pe an, tradiţia cerând ca de Anul Nou Lunar, care începe pe 8 februarie în acest an, chinezii să se regăsească în familie în regiunea lor de origine.

Fenomenul, considerat cea mai mare transhumanţă umană din lume, pune la încercare mijloacele de transport, iar anul acesta valul de frig şi zăpada care afectează nordul şi centrul ţării au exacerbat situaţia, notează AFP.

Mai multe trenuri spre Guangzhou au fost blocate şi au ajuns în oraşul sudic cu o întârziere semnificativă forţând călătorii să aştepte în gară.


Autorităţile feroviare au mobilizat trenuri din alte patru regiuni pentru a se ocupa de călători blocaţi la Guangzhou, a precizat într-un comunicat administraţia corporaţiei căilor ferate din acest oraş.

Biletele pentru TGV sunt mult mai scumpe decât cele de la trenurile normale, dar călători blocaţi la Guangzhou nu vor trebui să plătească diferenţa, conform aceleiaşi surse.

Circa 2,91 miliarde de călătorii ar trebui să fie efectuate în timpul celor 40 de zile din preajma Anului Nou Lunar, conform estimărilor guvernului, în medie mai mult de un drum dus-întors, luând în considerare cei 1,37 miliarde de locuitori ai Chinei, mai notează AFP.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri