Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Anxietatea la copii: simptome și tratamente

Anxietatea la copii: simptome și tratamente

În timpul pandemiei, multe familii s-au luptat cu temerile legate de COVID, loc de muncă și izolare, pe lângă schimbările majore legate de școala copiilor. A fost stresant pentru unii, traumatizant pentru alții. Nu ar trebui să ne surprindă când aflăm că mulți copii au fost afectați de anxietate în timpul pandemiei, mai ales în timp ce erau în izolare.

Cercetările theconversation.com arată că unele familii au fost deosebit de vulnerabile. Cei care s-au confruntat cu probleme financiare, singurătate, probleme de sănătate mintală preexistente și conflicte de cuplu au raportat o sănătate mintală mai proastă a copiilor de-a lungul timpului.

Cum să recunoaștem anxietatea copilului?

Simptomele variază de la copil la copil și în funcție de vârstă, dar pot include:

1. evitarea situațiilor sau activităților care au fost anterior realizabile (de exemplu, refuzul de a merge la un dans sau o activitate sportivă cândva iubită)

3. modificări în reglarea emoțiilor (de exemplu, o creștere a furiei sau a iritabilității)

4. regresii precum suptul degetului sau mușcatul unghiilor

5. simptome fizice cum ar fi dureri de cap, dureri de burtă și/sau oboseală

6. perturbări ale vieții de zi cu zi, cum ar fi slaba concentrare, somn și/sau apetit.

Din punct de vedere clinic, am lua în considerare:

1. frecvența fiecărui comportament ( cât de des îl observi)

2. severitatea (cât de perturbator este)

3. perioada de timp în care ați observat simptomele.

Mulți tineri au un răspuns anxios la o schimbare sau tranziție, cum ar fi mutarea la o nouă școală. Dar mai puțini ar experimenta îngrijorări în mod constant timp de mai mult de două săptămâni.

Tratament pentru anxietatea copilului

1. Stați de vorbă cu copilul: părinții se pot teme că vorbirea despre sentimentele copilului lor va înrăutăți situația, dar acest lucru se întâmplă rareori. A vorbi despre sentimente, de obicei, îi ajută pe copii să le exteriorizeze. Conversațiile îi ajută să-și regleze emoțiile.

2. Dacă copilul tău are o stare proastă și ești îngrijorat că se confruntă cu semne de anxietate, merită să vorbești cu un profesionist pentru a-l ajuta cât mai repede.

Puteți discuta cu medicul dumneavoastră de familie pentru a recomanda copilului un psiholog.

Ameliorarea simptomelor de bază pentru anxietate

Există o mulțime de lucruri pe care le puteți încerca pentru a ajuta la ameliorarea anxietății copilului dumneavoastră.

1. Asigurați-vă că doarme suficient și are activitate fizică zilnică

Studiile arată că copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani au nevoie de 9 -  11 ore de somn pe zi și cel puțin o oră de mișcare.

2. Asigurați-vă că mănâncă bine

Cercetările arată legături între unele alimente și sănătatea mintală, așa că asigurați-vă că copilul dumneavoastră are o varietate de legume proaspete, fructe, leguminoase și proteine ​​în fiecare zi.

3. Ajută-ți copilul să stea printre prieteni de vârsta lui

Conexiunile sociale sunt importante pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului  și scăderea simptomelor de anxietate și depresie. Sprijinirea copilului pentru a rămâne conectat cu semenii este esențială.

4. O revenire lentă, treptată la situațiile de care se teme copilul tau

Este posibil ca izolarea să-i fi modificat comportamentul copilului tău. Să-i fie mai greu să se întoarcă în mediile aglomerate, pline de viață și potențial copleșitoare, cum ar fi școala sau o activitate extrașcolară stimulatoare. Dacă observi că întâmpină dificultăți, ajută-l să revină treptat, într-un ritm lent și controlat.

Părinții sunt oameni importanți în viața copiilor, chiar și atunci când aceștia devin adolescenți. A fi disponibil să asculți fără să judeci (și fără să încerci să-i rezolvi problemele) îl poate ajuta pe copilul tău să-și proceseze sentimentele și să capete încredere în propria capacitate de a face față tuturor greutăților.

Subiecte în articol: anxietate copii simptome pandemie izolare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri