Jurnalul.ro Ştiri Social Arsenie Boca a fost canonizat. Când va fi sărbătorit în calendarul ortodox

Arsenie Boca a fost canonizat. Când va fi sărbătorit în calendarul ortodox

de Redacția Jurnalul    |   

Părintele Arsenie Boca a fost canonizat, sâmbătă, potrivit deciziei Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.

Alături de acesta, au mai trecut în rândul sfinților și alți 16 preoți care și-au păstrat credința, în pofida persecuțiilor din timpul regimului comunist, printre care și Dumistru Stăniloaie și Ilie Cleopa. 

Supranumit "omul lui Dumnezeu", Arsenie Boca s-a născut în 1910, într-o comună din judeţul Hunedoarași botezat Zian Vălean. A fost preot, teolog şi pictor de biserici, şi a slujit la Mănăstirea Sâmbăta de Sus şi Prislop. În 1945 a intrat în atenţia securităţii şi a fost închis într-o închisoare comunistă.

În singura înregistrare cu Arsenie Boca, părintele îndeamna poporul român la reflecţie: "Fericirea nu vine aşa, ea se dobândeşte. Şi cum se dobândeşte ea? Numai prin muncă, muncă. Muncă interioară".

Ce înseamnă canonizarea

Canonizarea, în Biserica Ortodoxă Română, este propusă de o eparhie. Trebuie îndeplinite anumite condiţii. Printre acestea, puterea de a suferi chiar şi moartea pentru dreapta credinţă, capacitatea de a-și închina viața celei mai desăvârșite trăiri morale și religioase şi minunile săvârşite în viaţă sau după trecerea în rândul celor drepţi. Propunerea este înaintată Cancelariei Sfântului Sinod, care o trimite spre analiză Sinodului Mitropolitan. În cazul Părintelui Arsenie Boca, procesul a început în urmă cu 8 ani. 

"Analizează foarte riguros, ceea ce e şi foarte complicat, toată opera scrisă a părintelui Arsenie Boca, mărturii ale celor care l-au cunoscut, care eventual mai trăiesc, ecouri ale faptelor sale, totul pentru a pune într-o lumină realistă rigoarea ortodoxiei părintelui Arsenie Boca", spune Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al BOR.

Prigonit în închisori ale regimului, Arsenie Boca s-a stins din viaţă în toamna anului 1989 şi este considerat unul din cei mai mari duhovnici ai ţării.

Când va fi sărbătorit Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop

După hotărârea Sfântului Sinod se aprobă icoana sfântului şi slujbele religioase în cinstea acestuia. Arsenie Boca se va numi "Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop" şi va fi sărbătorit pe 28 noiembrie. 

Numele Arsenie Boca a fost înregistrat, cu ani în urmă, de un om de afaceri din Arad, însă BOR a atacat decizia în instanţă. În ultimii 20 de ani, milioane de pelerini au trecut pe la mormântul său de la Mânăstirea Prislop din Hunedoara. Oamenii vin pentru minunile despre care au auzit că părintele le face şi după moarte.

Un alt mare duhovnic al României, Ilie Cleopa, stareţul Mânăstirii Sihăstria, va fi cinstit şi el ca sfânt. Mii de pelerini şi-au găsit acolo vindecarea şi pacea, după ce i-au cerut ajutorul. 

Părintele Ilie Lăcătuşu, canonizat astăzi, s-a născut şi a slujit în judeţul Vâlcea. El şi preotul Constantin Sârbu sunt consideraţi sfinţi ai închisorilor. Au fost închişi şi supuşi la munci grele, ca deţinuţi politici. De asemenea, şi teologul Dumitru Stăniloaie face parte dintre cei 16 sfinţi canonizaţi. 

Subiecte în articol: canonizare arsenie boca
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri