Jurnalul.ro Tech Gadget Atenție la bateriile externe. Sfaturi importante pentru utilizatori

Atenție la bateriile externe. Sfaturi importante pentru utilizatori

de Redacția Jurnalul    |   

Bateriile externe pot fi periculoase, astfel că experții avertizează utilizatorii să fie atenți cum le folosesc deoarece există risc de incendiu.

Departamentul de pompieri din Tulsa Oklahoma a dezvăluit imagini surprinse de o cameră din interiorul unei case. În video, se vede cum câinele proprietarilor a ros o baterie externă litiu-ion. 

În timp ce câinele rodea bateria externă, aceasta a explodat și a provocat un incediu, potrivit IFL Science.

Clădirea  a fost grav afectată dar nimeni nu a fost rănit, inclusiv cei 2 câini și pisica proprietarilor, care au fugit prin ușița pentru animale.

Sursa incendiului a fost io baterie externă litiu-ion. Câinele a ros bateria, din care au început să sară scântei.

Citiți și Sfaturi pentru utilizatorii de Gmail. Cum să recuperezi 15 GB spațiu de stocare

Aceste scântei au devenit flăcări și culcușul câinelui a început să ardă. Pompierii din Tulsa au făcut publice imaginile pentru a arăta pericolul bateriilor externe.Incendiul a cuprins  toată casa. 

Bateriile litiu-ion sunt folosite la nivel mondial, inclusiv în dispozitive precum smartphone-urile. Pot stoca multă energie pentru greutatea pe care o au, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ atunci când nu ai acces la o priză sau alt punct de încărcare.

Pompierul Andy Little, de la departamentul din Tulsa, a explicat de ce această stocare de energie poate fi periculoasă. 

„Atunci când energia nu e eliberată într-un mod controlat, poate genera căldură. Poate produce gaze flamabile și toxice. Și poate chiar să ducă la explozii,” a declarat Little, ce a dezvăluit de ce bateriile externe pot fi periculoase. „Aceste incidente pot avea loc din mai multe motive. Precum expunerea la temperaturi extreme, daune fizice sau supraîncărcarea bateriei. Sau chiar folosirea unui echipament care nu e compatibil.” 

Citiți și Atenție la smartphone. Cum să protejezi bateria telefonului

„Departamente de pompieri din întreaga lume raportează incendii provocate de aceste baterii,” se arată în declarația oficială a pompierilor din Tulsa. „Și vrem ca publicul să știe cum se folosesc, cum se depozitează și cum se aruncă în mod corespunzător bateriile externe, ce pot fi periculoase.” 

Recomandări pentru folosirea bateriilor externe 

Little a oferit sfaturi despre cum ar trebui să folosește aceste baterii pentru a evita incidente periculoase.

„E foarte important să urmați regulile producătorului atunci când folosiți baterii litiu-ion,” a declarat Little. „Și să folosiți încărcătoare aprobate și să le depozitați în locuri în care copiii și animalele de companie nu pot ajunge.” 

„Este foarte important să aruncați așa cum trebuie bateriile litiu-ion,” a continuat Little. „Nu trebuie niciodată să fie aruncate la gunoiul obișnuit sau în pubele de reciclare. Pentru că pot cauza incendii în timpul transportului sau la unitățile de sortare. În schimb, duceți aceste baterii la centre de reciclare speciale sau la puncte de colectare pentru deșeurile periculoase”, spune useit.ro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri