x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Atenție la smartphone. Cum să protejezi bateria telefonului

Atenție la smartphone. Cum să protejezi bateria telefonului

de Redacția Jurnalul    |    09 Apr 2024   •   00:20
Atenție la smartphone. Cum să protejezi bateria telefonului

Experții în tehnologia informației atrag atenția asupra greșelilor pe care le facem și care afectează bateria telefonului.

Greșeala care îți „omoară” bateria telefonului. La ce obicei trebuie să renunți de urgență

Pe un forum Reddit, utilizatorul @AsketRS22 a oferit „sfaturi pentru durata bateriei de la persoane care au avut același smartphone peste 5 ani”. 

„Aceste trucuri pot să extindă viața bateriei fără prea mult efort,” a scris utilizatorul, potrivit The Sun

„Dar cel mai important este să îți folosești telefonul așa cum ai nevoie de el, fără să îți faci prea multe griji,” a continuat @AsketRS22. „Acestea sunt sfaturi. Încearcă să le iei în considerare, dar nu sunt reguli.” 

„Pentru a crește durata bateriei, încarc-o doar până la 80% noaptea,” a scris utilizatorul. El a recomandat să „eviți încărcarea rapidă atunci când poți” și să nu îți folosești telefonul atunci când se află la încărcat.

De asemenea, utilizatorii sunt sfătuiți să evite să bage și să scoată din priză dispozitivele într-un timp foarte scurt. 

@AsketRS22 recomandă să nu lași bateria să scadă sub pragul de 20-15%. 

„Toate astea sunt bazate pe numeroase opinii diferite pe care le-am citit pe forumuri, video-uri, pagini și, desigur, Reddit. Plus experiența mea cu același telefon pe o durată lungă” a continuat @AsketRS22. 

El spune că cel mai important lucru e să nu încarci telefonul peste 80% pe timpul nopții. Mai mulți experți au oferit același sfat. 

Potrivit lui Kewin Charron, de la Back Market, există câțiva factori care afectează durata de viață a bateriei. Mulți utilizatori își lasă telefoanele la încărcat peste noapte sau atunci când sunt la birou. Mai mult, lasă bateria dispozitivelor să se epuizeze complet înainte să le încarce din nou.

Dar aceasta greșeala care îți „omoară” bateria telefonului.

„Să îți lași telefonul băgat în priză sau să îl lași să se descarce complet reduc semnificativ durata de viață a bateriei. Rapid. În schimb, trebuie să te asiguri că bateria ta e constant la 20 – 80% încărcare”, afirmă Charron.

Acesta susține că noile dispozitive au opțiunea prin care poți optimiza încărcarea. Astfel, smartphone-ul tău nu va fi suprasolicitat în timpul încărcării. 

iOS versus Android

„Pentru iPhone-uri cu iOS 13 sau variante mai recente, accesezi iPhone Settings > Battery > Battery Health & Charging. După aceea, selectezi Optimized Battery Charging. Această setare va reduce automat presiunea exercitată asupra bateriei, ceea ce îmbunătățește durata de viață.” a continuat Charron. 

Potrivit Apple, această opțiune amână încărcarea peste pragul de 80%. Acest lucru e obținut cu ajutorul unui sistem care învață rutina sa zilnică. Astfel, Optimized Battery Charging va fi activată la timpul potrivit. 

Greșeala pe care o poți face când vine vorba de baterie e mai dificil de gestionat pe telefoanele cu sistem Android. Acestea au opțiuni care diferă, în funcție de producători.  Trebuie să cauți puțin mai mult o opțiune similară cu Optimized Battery Charging.

„Prin accesarea Settings și a meniului Battery > Battery Usage, poți vedea care e sănătatea bateriei tale. După aceea, în Manage Battery Usage, apasă pe Optimized (sau o setare similară), pentru a extinde automat longevitatea bateriei”, spune Charron, potrivit useit.ro.

×
Subiecte în articol: smartphone telefon baterie