Jurnalul.ro Ştiri Social Atenție la fraudele online. Mesaj periculos „Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”

Atenție la fraudele online. Mesaj periculos „Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”

de Redacția Jurnalul    |   

„Salut, scuze că te deranjez, caut un iubit pentru sora mea”, este începutul unui mesaj primit de mulți români și care ascunde o tentativă de fraudă, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Oficialii din domeniul securtății cibernetice atrag atenția asupra unui nou tip de fraudă online, pe care l-au numit Iubire prefăcută. Acesta are drept scop obținerea de informații și bani. 

Atacatorii își găsesc victimele pe social media, pe site-urile de întâlniri sau chiar pe numărul de telefon sau email.

Citiți și Procurorul care s-a răzbunat pe polițiști, exclus definitiv din magistratură

„Salut, scuze ca te deranjez, caut iubit sincer si de incredere pentru sora mea. Este foarte amabila si frumoasa. Dacă sunteți singur, vă puteți cunoaște pentru a face prienteni. Acesta este WhatsApp-ul lui”, este unul dintre mesajele transmise românilor de escroci.

În spatele acestui tip de mesaje se află persoane cunoscute recent online, care își declară afecțiunea la scurt timp și cer victimelor să vorbească în privat. Apoi trimit mesaje vagi sau care conțin greșeli de exprimare, cer clipuri sau fotografii intime și, în cele din urmă, ajung la bani, cadouri sau chiar date bancare. În unele situații există posibilitatea ca escrocii să recurgă la șantaj pentru a obține sumele pe care și le doresc.

Citiți și Adjunctul șefului IPJ Dâmbovița coresponda cu un infractor și l-a avertizat că poate fi găsit

„În spatele unui profil de social media sau mesaj se poate ascunde un atacator care își asumă o identitate falsă. Fii mereu precaut cu cei care te contactează și atent la modul în care încearcă să interacționeze cu tine. Nu ezita să pui întrebări de verificare interlocutorului”, avertizează DNSC, potrivit Antena3 CNN.

Ce pot face persoanele care au devenit victimele escrocilor

  • Oprește imediat contactul cu autorul șantajului!
  • Dacă este posibil, salvează/păstrează convorbirile purtate.
  • Fă o plângere la poliție.
  • Raportează infractorul la site-ul pe care te-a contactat inițial.
  • Dacă ai transmis detalii bancare, contactează imediat banca.
Subiecte în articol: fraude online mesaj periculos dnsc
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri