Jurnalul.ro Ştiri Social Autobuz vechi, transformat în after school

Autobuz vechi, transformat în after school

de Monica Cosac    |   

Cu un autobuz vechi, ruginit și fără roți, nu poți ajunge prea departe, dar îi poți ajuta pe copiii dintr-o comunitate săracă să își urmeze visurile. Așa au gândit doi dascăli, Natalia Ginghina și Adrian Secal, când au licitat pentru un autobuz scos din circulație cu scopul de a-l readuce la viață transformându-l într-un spațiu de învățare, unde copiii din comuna Augustin, județul Brașov, să poată veni după ore.

După ce a fost învățător în comuna Augustin, prin programul Teach for Romania, Adrian Secal nu s-a putut desprinde de copii și a decis, împreună cu Natalia Ginghina, diriginta clasei a V-a, că trebuie să le ofere celor mici un loc special în care să învețe să scrie, să citească și să viseze. Așa a apărut Edubuzz, un autobuz care urmează să fie transformat într-un adevărat hub educațional, în care copiii să vină cu drag și cu uimire.


Cei doi dascăli spun că își doresc nu doar să-i învețe pe copii să scrie și să citească, ci și să implice cât mai mulți oameni în acest proiect: prieteni care să le vorbească celor mici, dar poate și părinților lor, despre nutriție și gătit sănătos, despre educație financiară, antreprenorială sau prim ajutor. Totodată, vor să organizeze seri de filme, campionate de board-games, cursuri de canto, fotografie, actorie sau dans.


Copiii stau în case răsfirate pe dealuri


Printre cei care au decis să susțină acest proiect menit să le ofere copiilor un spațiu educațional inedit se numără și Asociația Zi de Bine, care, în luna septembrie, a reușit să creeze patru clase în aer liber, în foișoare construite în curtea școlii, pentru 800 de elevi din mediul rural. 
„În comuna Augustin sunt foarte mulți copii care locuiesc în condiții dificile, în case sărăcăcioase, răsfirate pe dealuri sau în zone inundabile de pe malul Oltului. Foarte mulți copii ajung, din cauza a trei ani de repetenție sau a rușinii de a mai veni la școală dacă au rămas repetenți, în imposibilitatea de a mai continua studiile astfel”, spune Melania Medeleanu una dintre fondatoarele Asociației Zi de Bine.


Simona Halep și-a donat ziua de naștere


De asemenea, Simona Halep s-a alăturat cauzei, donându-și ziua de naștere pentru ca acest proiect să prindă viață. „Dacă ar fi să mă gândesc la un cadou pe care aș vrea să-l primesc de ziua mea, acesta ar fi să le arăt unor învățători dintr-un sat al României, cât de mulți oameni le sunt alături. Aș vrea să-i ajutăm să transforme un autobuz ruginit, salvat de la fiare vechi, într-un after school pentru toți copiii din sat. Orice contribuție, oricât de mică, de la cât mai mulți oameni din toate colțurile lumii, le-ar da curaj celor doi tineri și ar face din aniversarea mea o sărbătoare cu adevărat reușită”, a scris Simona Halep pe 26 septembrie, pe pagina sa de Facebook, și peste 500 de oameni i-au făcut acest cadou.

 


„Sunt convinsă că această experiență inedită le va trezi interesul pentru școală, pentru a învăța și pentru a-și face noi prieteni. Ne dorim ca acest autobuz să le seteze noi valori care să îi îndrume pe tot parcursul vieții lor”, a declarat învățătoarea Natalia Ginghina.


Un raport realizat de World Vision România arată că rata de abandon școlar în unitățile de învățământ secundar din mediul rural a fost de 1,5 ori mai mare față de cele din mediul urban. 

400 de copii sunt înregistrați la școală, în comuna brașoveană Augustin, pentru anul 2020-2021
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri