Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Care este riscul de reinfectare cu COVID-19

Care este riscul de reinfectare cu COVID-19

de Giulia Anghel    |   

Deși reinfectările cu virusul SARS-CoV-2 sunt foarte rare și, teoretic, simptomele ar trebui să fie mai ușoare a doua oară, există și excepții. Este cazul unui tânăr de 25 de ani, din Nevada, SUA, care a avut reacții mai grave. Acesta a trebuit să fie internat, întrucât plămânii săi nu au mai putut face față. În cele din urmă, el s-a vindecat, transmite bbc.com. 

Pacientul reinfectat nu avea probleme de sănătate cunoscute, și nici boli autoimune, care să-l facă vulnerabil la noul coronavirus. Pe 25 martie, acesta a acuzat simptome, inclusiv dureri în gât, tuse, cefalee și diaree. Prima oară s-a testat pozitiv pe 27 aprilie, și a fost declarat vindecat complet pe 9 mai. Testele din 9 și 26 mai au ieșit negative. Însă în data de 28 mai i-au apărut din nou simptome, de data asta cu febră, cefalee, amețeli, tuse, greață și diaree. Pentru a doua oară, testul din 5 iunie a ieșit pozitiv. Pacientul a acuzat hipoxie, adică oxigenul din sânge se afla la un nivel scăzut, și dificultăți de respirație. 

Medicii au optat pentru varianta contactării virusului de două ori, în detrimentul părerilor potrivit cărora infecția inițială a recidivat. O comparație a codurilor genetice ale virusului, prelevate în timpul fiecărei crize de simptome, au arătat că acestea erau prea distincte pentru a fi cauzate de aceeași infecție. 

„Descoperirile noastre indică faptul că o infecție anterioară ar putea să nu protejeze neapărat împotriva viitoarei contactări a virusului. Posibilitatea reinfectărilor ar putea avea implicatii semnificative pentru intelegerea noastră asupra imunitatii la COVID-19.”, a spus dr. Mark Pandori, de la Universitatea din Nevada.

El recomandă persoanelor care și-au revenit după contactarea coronavirusului, să respecte măsurile de protecție, precum distanțarea socială, purtarea măștii și spălarea mâinilor. 

Oamenii de știință încă se confruntă cu problema spinoasă a imunității. Devine toată lumea imună ? Chiar și persoanele cu simptome foarte ușoare ? Cât durează protecția ?

Acestea sunt întrebări importante pentru a înțelege modul în care virusul ne va afecta pe termen lung și poate avea implicații pentru vaccinuri și variante, precum imunitatea de turmă.

Până în prezent, reinfectarea pare a fi rară. Au existat doar câteva exemple, din peste 37 de milioane de cazuri confirmate. Rapoartele din Hong Kong, Belgia și Olanda au spus că a doua contactare a virusului nu este mai periculoasă decât prima. Un pacient din Ecuador a avut simptome mai severe dar nu a avut nevoie de internare. Pe măsură ce țările trec prin al doilea val al pandemiei, este posibil să începem să obținem răspunsuri mai clare.

Se presupunea, inițial, că al doilea val de COVID-19 va fi mai blând deoarece organismul s-ar fi învățat să lupte cu virusul. 

Încă nu este clar de ce pacientul din Nevada a avut simptome mai severe a doua oară. O explicație ar fi că acesta ar fi fost expus la o cantitate mai mare de viruși față de prima oară. Pe de altă parte, există posibilitatea ca răspunsul imunitar inițial al organismului să aibă efecte la a doua infectare. Acest lucru este valabil la febra denque de exemplu, când anticorpii formați inițial crează probleme la a contactarea unei alte tulpine. 

„Având în vedere faptul că, până în prezent, peste 37 de milioane de oameni au avut infecția, ar fi trebuit să aflăm de multe alte incidente, dacă astfel de reinfectii cu simptome severe ar fi frecvente. Este prea devreme pentru a spune cu certitudine care sunt implicațiile acestor descoperiri pentru orice program de imunizare. Dar aceste constatări ne arată că încă nu știm suficient despre răspunsul imun la acest virus", spune prof. Paul Hunter, de la Universitatea East Anglia. 

Subiecte în articol: COVID reinfectare coronavirus pandemie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri