Jurnalul.ro Ştiri Externe Carles Puigdemont acuză guvernul Spaniei că refuză orice formă de negociere

Carles Puigdemont acuză guvernul Spaniei că refuză orice formă de negociere

Preşedintele Cataloniei, Carles Puigdemont, a acuzat guvernul Spaniei că au ignorat cererile sale de negocieri, după ce a fost avertizat, miercuri, să abandoneze cererea privind independenţa sau să suporte suspendarea autonomiei regionale, scrie The Guardian.

Carles Puigdemont a propus, marţi, o amânarea a efectelor privind declaraţia de independenţă unilaterală. Acesta a declarat că a adoptat această atitudine pentru a acorda timp unui dialog referitor la actuala problemă, care a târât Spania în cea mai gravă criză politică din ultimii 40 de ani.

Prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, l-a întrebat pe Puigdemont dacă a proclamat sau nu independenţa şi i-a oferit opt zile pentru a renunţa la planurile sale privind independenţa, pentru a readuce Catalonia la “ordinea constituţională”.

Mariano Rajoy a afirmat că, dacă nu va renunţa la planurile sale, guvernul va folosi articolul 155 din constituţie, care permite impunerea regulilor directe referitoare la regimul autonom.

“Am cerut dialog iar răspunsul a fost punerea articolului 155 pe masă”, a scris Puigdemont, pe Twitter, miercuri seară. “Mesaj înţeles”, a mai scris acesta.

“Un dialog sincer este ceea ce comunitatea internaţională îşi doreşte şi ce Catalonia aşteaptă, nu confruntări şi noi ameninţări”, a spus vicepreşedintele regiunii, Oriol Junqueras.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri