Jurnalul.ro Cultură Celebrul artist și cercetător Albert Barqué-Duran sosește la București

Celebrul artist și cercetător Albert Barqué-Duran sosește la București

de Magdalena Popa Buluc    |   

Artistul spaniol va colabora cu echipa spectacolului SENS a cărui avanpremieră are loc pe 22 septembrie

Renumitul artist și cercetător interdisciplinar Albert Barqué-Duran, sosește joi, 29 august, la București pentru a colabora cu echipa SENS în procesul de creație al unui spectacol imersiv ce va avea avanpremiera pe 22 septembrie. Barqué-Duran, cunoscut pentru explorările sale inovatoare la intersecția dintre artă, tehnologie și știință, va aduce prin expertiza sa o contribuție importantă la procesul de construcție finală a spectacolului.

Sens, în distribuția căruia se regăsesc Ioana Flora și Silvana Negruțiu, le va oferi spectatorilor ocazia de a parcurge un proces cognitiv colectiv, unde povestea și traseul personajelor sunt influențate de deciziile și acțiunile lor împreună. Pe parcursul vizitei sale la București, Albert Barqué-Duran va asista la o serie de repetiții și va oferi artiștilor implicați în proiect informații valoroase acumulate în timpul cercetărilor sale în sfera cogniției extinse. Expertiza sa unică va fi esențială pentru finisarea conceptelor artistice inovatoare folosite în producția spectacolului SENS, astfel încât publicul să aibă parte de o experiență imersivă deosebită.

„Sunt încântat să pornesc călătoria ‘Sens’ în care arta, știința și tehnologia se întâlnesc și ne invită să explorăm adâncurile științei cognitive și ale esteticii. Scopul meu este să împărtășesc și să experimentez modul în care ‘mecanismele intenției comune’ nu doar modelează conștiința noastră colectivă, dar ne îmbogățesc și procesul creativ, permițându-ne să creăm împreună sens și frumusețe în moduri care transcend perspectivele individuale.”, explică  Albert Barqué-Duran.

De-a lungul carierei sale, Albert Barqué-Duran a explorat modurile în care noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, realitatea virtuală și augmentată, pot influența creația artistică și percepția umană. El este, de asemenea, coordonatorul studiului de Arte Interactive & Științe la Universitatea Ramon Llull din Barcelona, o poziție care îi permite să fie în avangarda cercetării și educației în domeniul artelor digitale și al științelor.

Barqué-Duran a fost implicat în diverse proiecte inovatoare care combină arta tradițională cu noile medii tehnologice, iar lucrările sale au fost expuse în galerii și evenimente internaționale. Colaborează frecvent cu oameni de știință și ingineri pentru a explora noi metode de exprimare artistică și pentru a investiga impactul acestor tehnologii asupra culturii și societății. În activitatea sa academică, Barqué-Duran a fost afiliat cu diverse instituții de renume, unde a contribuit la cercetări în domeniul artei digitale și interacțiunii om-mașină.

Interesul său continuu pentru modul în care tehnologia poate fi utilizată pentru a explora noțiuni filosofice și psihologice profunde, transformă colaborarea cu echipa spectacolului SENS într-o oportunitate unică de învățare și dezvoltare pentru toți artiștii implicați și face un pas ce contribuie la îmbogățirea peisajului cultural din București.

Publicul va avea ocazia să se bucure de rezultatele acestei colaborări în lunile septembrie și octombrie, în cadrul a șapte reprezentații care vor avea loc la Teatrul Metropolis.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Subiecte în articol: Albert Barqué-Duran
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri