Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a corespondat prin mesaje în ziua flagrantului cu o persoană de încredere, căreia i-a transmis că are "o problemă cu DNA" şi i-a cerut ca, orice se întâmplă, să continue campania, se arată în rechizitoriul prin care Cherecheş a fost trimis în judecată.
Conform documentului, în timpul întocmirii procesului verbal de prindere în flagrant, Cherecheş i-a trimis un SMS unei anumite persoane, atrăgându-i atenţia asupra declaraţiilor făcute în faţa procurorilor de către o altă persoană cu privire la o sumă de bani pe care i-ar fi dat-o celei dintâi.
"La data de 26.04.2016, în timpul întocmirii procesului verbal de prindere în flagrant, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a transmis prin SMS lui (...) că (...) a declarat la organele de urmărire penală că i-a dat şi ei o sumă de bani (...); SMS trimis de (...) inculpatului Cherecheş Cătălin la data de 26.04.2016 ora 13.54.20: "Serios...să mă caute cei de la dna. Să le zic eu cine e gunoiul ăsta ordinar').", se arată în rechizitoriul DNA.
De asemenea, tot în ziua flagrantului, primarul i-a trimis SMS-uri unei persoane de încredere, spunându-i că are probleme cu DNA şi cerându-i atenţie la ceea ce comunică presei.
"Mai mult, (...), conform SMS-urilor transmise către aceasta în ziua flagrantului de către inculpatul Cherecheş Cătălin, este principala persoană pe care se bazează sus-numitul pentru campania electorală şi nu numai (SMS trimis de inculpat lui (...) la data de 26.04.2016, ora 12.54.03: 'Avem o problemă cu dna. Vezi cum comunici în presă dacă sunt probleme. Trimite la ziare cum crezi tu'; (...); SMS trimis de inculpat lui (...) la data de 26.04.2016, ora 13.09.20 :'Orice se întâmplă, bagi campanie în fiecare zi până la capăt. Mă bazez doar pe tine'; SMS trimis de (...) inculpatului Cherecheş Cătălin la data de 26.04.2016, ora 13.11.48: 'Ok. Poţi să te bazezi liniştit'; (...))", spun procurorii.
Procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Cătălin Cherecheş, primar al municipiului Baia Mare la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada martie - septembrie 2015, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, pentru susţinerea financiară a Asociaţiei Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare şi implicit pentru eliberarea sumelor de bani alocate de Consiliul Local în acest sens, a pretins şi primit de la o persoană din conducerea clubului, atât în mod direct, cât şi prin intermediar, suma totală de 70.000 lei.
"În perioada imediat următoare, Cătălin Cherecheş, pentru a propune Consiliului Local al municipiului Baia Mare susţinerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunţătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială, operaţiune care nu s-a mai finalizat. La 14 aprilie, edilul i-a solicitat denunţătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului", susţin procurorii.
DNA precizează că, în legătură cu modalitatea de remitere a sumei de bani pretinse, la 22 aprilie, Cherecheş i-a transmis denunţătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 lei, iar acesta s-a conformat.
"În acelaşi context, la 26 aprilie, procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, asupra lui Cherecheş fiind găsită suma de 25.000 lei. Anterior, la 25 aprilie, la solicitarea inculpatului, din aceeaşi sumă pretinsă cu titlu de mită, denunţătorul a remis unui apropiat al primarului suma de 5.000 euro în contul unei datorii", au reţinut anchetatorii.
Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Cătălin Cherecheş, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş.